Arnavut Kültür Sözlüğü – ŞSF

Türkiye’nin İlk Arnavut Kültür Medya Platformu farkıyla…

Esin kaynağımız, çok değerli düşünce adamı, yazar, ansiklopedist ve sözlükçü Şemseddin Sami Fraşeri’nin değerli hatıralarına adanmıştır.

Şemseddin Sami Fraşeri “Arnavut Kültür Sözlüğü”

* Şemseddin Sami Fraşeri:

1 Haziran 1850 yılında Frashër Arnavutluk’ta doğdu. Arnavut asıllı Osmanlı yazar, ansiklopedist ve sözlükçü.

Türk harfleriyle yazılan ilk Türkçe roman olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat’ın (1872), ilk Türkçe ansiklopedi olan Kamus-ül Alam’ın (1889-1898) ve modern anlamdaki ilk geniş kapsamlı Türkçe sözlük olan Kamus-ı Türkî’nin (1901) yazarıdır. Ayrıca Kamus-ı Fransevî adlı Fransızca ve Kamus-ı Arabî adlı Arapça sözlükleri kaleme almıştır.

ŞSF – Arnavut Kültür Sözlüğü Hakkında

“Arnavut kültür Sözlüğü” ile, spesik ve sadece kültürel konularda Arnavutlarla ilgili sözcüklerin anlamlarını yazmaya çalışacağız.

Bu sözlük çalışması daima güncellenecektir. Sözlüğe katkıda bulunmak için bilgi@arnavut.com’a mail atabilirsiniz.


A


Arnavut: Osmanlı zamanından beri Türklerin, Arnavutları tanımlamak için kullandıkları isim. Arnavutlar kendilerine Shqiptar ismini kullanırlar.

Arnavutluk: Arnavutça’da Shqiperia-Shqipnija, uluslararası adıyla Albania olarak adlandırılan Arnavutların yaşadığı ülkenin Türkçe adıdır.

Arban / Arben: Arnavutların tarihsel bir ismi. Arnavutların ataları olan İliryalıların bir kabilesi Arbanlar ismi, zamanla tüm Arnavutlar için kullanılmaya başlanmış. Eski Yunan döneminde de, Yunanların alfabelerinden “b” harfi olmadığından Arvan ve Arvanit’e dönüşmüş. Osmanlı İmparatorluğu zamanında da Arvanit, Arnavut’a dönüşmüş.

“Ar” Arnavutçada tarla, ekilen yer anlamına gelir. Ban ise “yapmak” fiilidir (yapan) Şemsettin Sami’ye göre, Arnavutlar Avrupa’da ilk kez çiftçilik yapan toplumdur.

Albanian: Yüksek dağlar, yüksek yer, yüksek beyaz dağlar anlamına gelir. Arnavutluk %70’i dağlıktır ve dağların bazıları beyaz renktedir. Albino: Beyaz cilde sahip insanlar (renk) Alpler: İsviçre Alpleri

Albania: Arnavutluk’un uluslararası adı.

Arnavut Kültür Haftası: “Java e Kulturës Shqiptare në Turqi” Konsepti, Arnavut.Com tarafından oluşturulan ve geliştirilen, Türkiye’de yaşayan Arnavutların, 28 Kasım Arnavutluk’un bağımsızlık ve bayrak günü haftasında (1 hafta öncesi) kutlanan gelenseksel dijital bir etkinliktir. ArnavutCom tarafından dijital ortamlarda yapılan bu etkinlikle; Arnavut kültürüyle ilgili içerikler, tasarımlar paylaşılır.

Albanoloji: Arnavutların; dil, gelenek, kültür, edebiyat, sanat tarihini incelemeyi amaçlayan bir bilim dalıdır. Araştırmayı yapan kişilere Albanolog veya Albanologist denir.

Arberesh: İtalya’da yaşayan Arnavutların adı.

Arvanit: Yunanistan’da yaşayan Arnavutların adı. Arvanit aynı zamanda Türkçede kullanılan “Arnavut” kelimesinin kökenidir. Yunanlarda b sesi olmadığından, Arnavutların antik çağlarda ismi olan Arban kelimesinin Arvan’a dönüşmesiyle oluşmuştur. kadim. Osmanlı zamanında kelime değişerek Arnavut’a dönüşmüştür.

Adem Jashari: Kosova’nın bağımsızlık sembolü efsanevi bir komutan.

Arnavut İnadı: Arnavutların inatçığına verilen tanım

Arnavut Kaldırımı: Osmanlı zamanında, taş işçiliğinde meşhur Arnavutların İstanbul’da yaptığı taşlı yollara verilen isim. Parça parça taşlar yollara dizilerek oluşturulur.

Arnavut Ciğeri: Türkiye’de bilinen en meşhur Arnavut yemeği. Osmanlı zamanında İstanbul’da yaşayan Arnavutların yemeğidir.

Arnavutça: Arnavutların konuştuğu dil. Hint Avrupa dil ailesinde kendine ait bir koldur.

Axhë: Arnavutçada amca (Aca-Aco) Türkiye’de Aco olarak kullanılır.

Albanoloji: Arnavut dili ve kültürünü inceleyen bilim dalıdır.

Arnavutum.Com: Türkiye’de Arnavutlara yönelik yapan bir internet sitesi.

ArnavutHaber: Türkiye’deki Arnavutlara yönelik haber çalışmaları yapan internet medyası.


B


Besa: Arnavut şeref sözü

Balkan: Güneybatıda Adriyatik Denizi ve İyon Denizi; Güney tarafında Akdeniz; güneydoğuda Ege Denizi, Marmara Denizi; doğuda Karadeniz ile çevrili bir bölgenin adıdır.

Kelimenin, sık, sarp ve ormanlık sıradağlar, dağ yığını, sazlık bataklık vb. zorlu çoğrafya koşullarını içeren bir anlamı vardır.

Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Macaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya ve Türkiye’nin Trakya bölgesiyle içine yer aldığı bir bölgedir.

Berat: UNESCO tarafından dünya mirası listesinde “Müze Şehir” olarak korunmaya alınan, Osmanlı mimarisinin hakim olduğu 2400 yıllık bir Arnavut şehri.

Babina: Yeni doğan çocuklar için akraba ve tanıdıklarla birlikte yapılan kutlama günü

Bunker: Arnavutça’da sığınak. Arnavutluk’ta Enver Hoca komunist rejim dönemi sırasında, tüm Arnavutlukta on binlerce yapılan sığınakların adı.

Boşnak: Bosna Hersek halkından olan kimselere verilen ad. Balkanlarda kardeşlerimiz.

Butrint: Tarih öncesi çağlardan beri bir yerleşim yeri olan Butrint antik kenti.

Bektaşilik: Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulduğuna inanılan ve Arnavutluk’ta da geniş bir şekilde müridlerinin olduğu bir İslami tarikat. Dünya Bektaşi Merkezi günümüzde Arnavutluk- Tiran’dadır.

Baba Mondi: Adı, Edmond Brahimaj veya Dedebaba Hajji Mondi ( Arnavutça : Haxhi Baba Edmond Brahimaj) olan Bektaşi Tarikatı’nın dünya lideri.

Ballokume: Arnavutluk’un Elbasan şehrine ait geleneksel bir kurabiye çeşididir. Mısır unu, şeker ve yağdan yapılır. Arnavutlar tarafından her yılın Mart ayının 14. günü kutlanan “Dita e Verës” adlı yaz günü festivalinin geleneksel yiyeceğidir.


C (TS)



Ç


Çamerya: Yunanistan’un kuzeybatısında yer alan kadim Arnavut yurdu.

UÇK – Ushtria Çlirimtare e Kosovës: Kosova Kurtuluş ordusunun Arnavutça adı

Çamerya Soykırımı: Yunanistan’ın 1944 yılında, kadim Arnavut yurdu “Çameria’da gerçekleştirdiği katliam

Çift Başlı Kartal: Arnavutların ulusal simgesi. Tarihsel olarak neredeyse tüm medeniyetlerin kullandığı bir simgedir. Arnavutlarda pek çok anlama gelir. En önemli anlamlarının biri de; coğrafi olarak ayrılan Gega ve Toska Arnavutlarının birliğini temsil eder. Arnavut, (Shqip) kartal demektir ve Arnavutluk kartallar ülkesi anlamına gelir.

Çul: Arnavutça yazılışıyla Qull, Tavukla hazırlanan bir Arnavut yemeği. Çerviş adıyla da bilinir.

Çifteli: Arnavutların geleneksel telli çalgısı

Çikë: Arnavutçada kız


D


Dita a flamurit: Bayrak ve bağımsızlık günü. Arnavutların 28 Kasım 1912’de bağımsızlığını kutlama günü

Dardania: Kosova’nın tarihi ismi. Aynı zamanda bir Arnavut kabilesinin adı

Dita e verës: (Yaz Günü Festivali) Her yıl 14 Mart’ta Arnavutlar tarafından kutlamalarla karşılanan ilk bahar ve yaz aylarının başlangıç günüdür. Diğer bir adı Verëza’dır.

Ditën e mirë: Arnavutçada günün iyi olsun “iyi günler”

Dajë: Arnavutçada dayı

Damat Paçası: Arnavut mutfağında yer alan, tuzlu baklava olarak tanımlayacağımız bir yiyecek. evliliklerin ilk haftasında kız evine çağrılan damat için özel olarak hazırlanır bu yüzden adını buradan almıştır.


E

Elbasan: Tarihi çok eskilere dayanan Arnavutluk’ta bir şehir. Ayrıca Türkiye’de çok sevilen Elbasan tava yemeği buradan gelir.



F


Fli-Flija: Türkçe okunuşu ve söylenişleriyle “Fliya-Filiya-Flinya” Kendine has özel bir pişirme tekniğiyle demir bir saç altında pişen, tarihi çok eskilere dayanan bir Arnavut böreği.

Farsimiti: Nohutlu Arnavut ekmeği

Fustenella: Tosk (Güney Arnavutları) erkeklerin giydiği pileli etek

Faleminderit: Arnavutça “Teşekkürler”


G


Gjergj Kastrioti Skanderbeg: İskender Bey olarak bilinen Arnavutların ulusal kahramanı.

Gjirokastër: Türkçe’de “Ergiri” olarak bilinen, Unesco tarafından müze şehir olarak koruma listesinde yer alan tarihi Arnavutluk şehri

Gjyshi: Arnavutçada dede (cüşhi)
Gjyshe: Arnavutçada nene, babaane (cüşhe)

Gëzuar ditëlindjen: Doğum gününüz kutlu olsun (ɡzuar ditlindjn)

Gj: C harfi gibi okunur.


H


Hora: Geg Arnavutlarının halk oyununa verdikleri isimlerden birisidir. Hora oynamak sözcüğünden çıkmıştır.


I (Ë)


Ë-ë: Arnavutçada bu harfler Türkçedeki “ı” harfi gibi okunur. Bazı bölgelerde “o” olarak telaffuz edilir. Nënës (Nınıs – Nonıs)


İ


İllirya: Arnavutların ataları olan İlirlerin ülkesi, Arnavutça “Özgürler Ülkesi”

İlir: Arnavutların ataları olan halk, Arnavutça’da “özgür”

İskender Bey: Asıl adı Gjergj Kastrioti Skanderbeg olan, Türkiye’de İskender Bey olarak bilinen Arnavutların ulusal kahramanı.

İşkodra: Arnavutluk’ta tarihi bir şehir. Arnavutça yazılışı ile Shkodër. Eski ismi Scutari, İstanbul’un ilçesi Üsküdar ile aynı ismi taşır.

İsmail Kemal Bey: Arnavutça adıyla Ismail Qemali Bej, Arnavutluk devletinin kurucusu, Osmanlı ve Arnavut devlet adamı. Türkiye’de Avlonyalı İsmail Kemal Bey olarak bilinir.

İsa Bolatini: Arnavutluk devletinin kurucularından, Arnavutluk ve Osmanlı komutanı


J


Java e Kulturës Shqiptare në Turqi: “Arnavut Kültür Haftası” Arnavut.Com tarafından geliştirilen Türkiye’deki Arnavutların kültürel etkinlik haftasıdır. 28 Kasım Arnavutluk’un bağımsızlık ve bayrak günü haftasında kutlanan dijital bir etkinliktir. A harfine gidip “Arnavut Kültür Haftası” maddesinden bilgi alabilirsiniz.

J harfi: Arnavutça’ya “Y” olarak okunan harf

Zh: J harfi gibi okunur


K


Kosova: Kadim Arnavut yurdu. Arnavutluk’tan sonra Arnavutların kurduğu ikinci devlet. Tarihsel adı Dardania’dır.

Kanun: Arnavutların örf, adet ve yaşam biçimlerinin belirlendiği kurallar bütünü. Binlerce yıllık bir tarihe geçmişe sahip Arnavutların, hayatın her alanında yaşadığı sorunlara çözüm üretmeyi hedefleyen yasalar bütünüdür. Nesiller boyu sözlü bir yasa olarak geliştirilmiştir. Lekë Dukagjini Kanunu ( Kanuni i Lekë Dukagjinit ) olarak da bilinir.

Kamus-ı Türki: Osmanlı Arnavut aydını Şemseddin Sami Fresheri tarafından yapılan, modern anlamdaki ilk geniş kapsamlı Türkçe sözlük.

Kosova Kurtuluş Ordusu: Ushtria Çlirimtare e Kosovës olarak kurulan, Kosova’nın bağımsızlık savaşının kahramanlarının ordusu.

Kamusu’l-Alam: Evrensel Tarih ve Coğrafya Sözlüğü- Osmanlı Arnavut Aydını Şemseddin Sami tarafından yazılan, Türkçe diliyle yazılmış ilk ansiklopedidir.

Knaç: Arnavutça’da bir konu ve durumdan çok fazla hoşlanmak, eğlenmek, zevk almak, tatmin olmak, ruha hoş gelmesi vb. anlamları içeren, hoşluk bildiren sözcük. Türkiye’de Arnavutlar sayesinde de “Knaç olduk!”deyimiyle Türkçeye de girmiştir.

Kukurec: Arnavutça’da mısır koçanı anlamına gelen “kokoreç” Arnavut sakatat yemeği.

Kaymaçina: Süt, yumurta ve şekerle hazırlanan bir Arnavut tatlısı. Türkiye’de krem karamel olarak da bilinir.

Qamili i Vogël: Türkçesiyle Kamili Vogıl, Kosova’nın yetiştirdiği, Arnavut etnik müziğinin efsanevi şarkıcı, besteci ve derlemecesi

Krelan: Arnavut mutfağında farklı farklı çeşitleri yapılan bir börek çeşidi.


L


Lek:16 Şubat 1926’dan beri Arnavutluk’un para birimidir. Adını, tarihin gördüğü en büyük imparatorlarından olan Makedonya Kralı Büyük İskender’den almıştır. (Alexander the Great) Arnavutlarda adlar genelde kısaltılır ve Büyük İskender’in adı Arnavutlarda “Leka” olara geçer. 1 Lek madeni paranın ön yüzünde İskender’in portresi, arka yüzünde ise atıyla beraber bir portresi yer alır.

Lek sembolü: L, uluslararası kodu: ALL

Laknur: Özellikle Kosova tarafında Arnavut böreklerine verilen isim.

Lahuta: Arnavutların kullandığı geleneksel yaylı bir çalgı.

Loqk (Loçka): Arnavutçada canım, tatlım, aşkım, hayatım, kalbim, ruhum vb. anlamlara gelir. Arnavutların çok sevdiklerine ve özellikle çocuklar karşı karşı kullandıkları bir hitap şeklidir. Türkiye’de Arnavutlar arasında çok kullanılır.


M


Mişoriz: Arnavutçası ile Mishoriz, Etli Arnavut pilavı. Mish: Arnavutçada et, Oriz: Pirinç anlamına gelir. İkisinin birleşimiyle “etli pilav” anlamına gelen, Arnavutlar tarafından çok sevilen bir pilav yiyeceğidir. Misafir ve bayram sofralarının olmazsa olmazıdır.

Makedonya: Balkanlarda bir bölge adı. Aynı zamanda, Arnavutların yoğun olarak yaşadığı ülke

Mirëdita: Arnavutça’da İyi günler ve aynı zamanda Arnavut.com’un sloganıdır. Mirëdita Türkiye! “İyi Günler Türkiye”

Motër: Arnavutçada kız kardeş.

Muhaxhir: Türkçedeki gibi “muhacir” göç eden anlamıyla kullanılır. Türkiye’ye göç eden Arnavutların kendilerini tanımlamak için kullandıkları bir sözcüktür. Kelimenin aslı Arapçada “hicret” kelimesinden gelir. Yaşam zorluklarından dolayı yaşadığı br bölgeden başka bir bölgeye göç anlamındadır.

Mbret: Arnavutçada kral, sultan, hükümdar.


N


Nana / Nënë / Nona: Arnavutçada Anne (En güzel kadın anlamı da vardır)

Naim Frasheri (Naim Fraşiri): Arnavut yazar, tarihçi, şair. Modern Arnavut edebiyatının ve bağımsızlık fikrinin önderlerinden. Ünlü Arnavut ailesi Frasheri’lerin bir ferdi, Şemseddin Sami’nin kardeşidir.

O



P


Pelasg: Avrupa’nın ilk yerli halkı ve Arnavutların ataları sayılan (görüş) denizci halk. Ülkelerinin adı Pelasgoi

Petla: Arnavutların yağda kızarttıkları hamur işi yiyecek. Aynı zamanda, evlilik yolunda söz kesilen çiftlerin ilk duyurusunun ve kutlamasının yapıldığı törenin yiyeceğidir.

Priştina: Arnavut Kosova Cumhuriyeti’nin başkenti

Peta / Pite: Arnavutça’da börek. Peta-Pita-Pizza (Pitza)-Pide: Hepsi de aynı anlama gelir.

Plis: Beyaz keçeden yapılan, Arnavutların geleneksel şapkası.

Preşova: Sırbistan yaşayan Arnavutların coğrafi merkezidir. Lugina Vadisi olarak geçer (Lugina e Preshevës)

Përshëndetje: Arnavutlarda selamlama sözü. Merhaba, selam anlamına gelir. Pırşındetye diye okunur.

Pırasa / Presh: Arnavutlar tarafından çok fazla sevilen, yemek ve börek olarak çokça yapılıp tüketilen sebze. Türkiye’de, Arnavutlarla özdeşleştirilmiştir.

Presh, Pras, Purri, Porr: Arnavutça pırasa, bölgelere göre değişen isimlerle anılır.

Pershesh / Papara: Arnavut yemek kültüründe önemli bir yeri olan atıştırmalık yemekler. Papara Arnavutça’da parasız anlamına gelir. Para harcanmadan, eldeki malzeme ile yapılan yemek.

Pilaska: Mısır unu ve pırasa ile yapılan tuzlu kek. Arnavut mutfağının sevilen yiyeceklerinden biridir.

Pırpeç: İç malzemesi yoğurt ve yumurtadan oluşan, Arnavutların en güzel böreklerinden biridir.


Q


Qeteli: Arnavutların milli telli çalgısı

Qeleshe: Beyaz keçeden yapılan Arnavut şapkası.

Çiftbaşlı Kartal: Arnavut bayrağında ve resmi kurumların bayraklarında yer alan, aynı zamanda Arnavutların ulusal simgesi. Tarihi bir semboldür, doğu ve batıyı temsil eder.

Q: Ç harfi gibi okunur


R


Rum: Roma isminin Arapça söyleniş biçimidir (Roma İmparatorluğu). Osmanlı zamanında Arapçada kullanılan şekliyle dilimize yerleşmiştir. Günümüzde yanlış bir şekilde sadece Yunan ve Ortodoks mezhebine bağlı insanları tanımlamak için kullanılmıştır. Rum, Roma’lı demektir.

Rumeli: Kelime anlamı olarak; Roma diyarı (toprakları) Rum ili anlamındadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğu Roma İmparatorluğu’ndan fethettiği topraklara, Roma kelimesinin Arapça söylenişidir.

Günümüzde literatüründe bölge olarak Balkanlara denk bir anlamı olmasına rağmen aslında Anadolu’yu da kapsayan bir ifadedir. Erzu-rum, Ço-rum, Mevlana Celaleddin Rum-i vb.

Rexho: Arnavutların en sevdikleri geleneksel şarkılardan biri olan “Qou More Rexho” halk türküsünde adı geçen isim. Rexho, Recep adının kısaltmasıdır.


S


Shqiptar: Arnavutların kendileri verdikleri isim. Arnavutça’da “kartalın oğlu” anlamına gelir. Shqipëtar

Shqipëria: Arnavutça’da Arnavutluk ülkesinin ismi.

Shqypnia: Geg diyalektiğinde Arnavutluk’un adı.

Shqiptare: Arnavut (Dişi)

Shqiptaret e Turqise: “Türkiye Arnavutları, Türkiye’nin Arnavutları” Arnavutça karşılığıdır.

Shqiptarët në Turqi: “Türkiye’deki Arnavutlar” Arnavutça karşılığıdır.

Samsa: Sarımsaklı yoğurt ile hazırlanan Arnavutların meşhur böreği. Mantı olarak adlandırılır.


SH (Ş)


Şiptar: Arnavut anlamına gelir. Shqiptar kelimesinin daha düz kullanımıdır.

Şemseddin Sami Fraşeri: Arnavut asıllı Osmanlı yazar, ansiklopedist ve sözlükçü. Arnavut Sözlük çalışmamızın esin kaynağı


T


Turqi: Türkiye adının Arnavutlarda karşılığı

Tiran: Arnavutluk Cumhuriyeti başkenti

Thethi: Arnavutluk’un kuzeyinde yer alan, muhteşem doğa manzaralarıyla masalsı köy

Të dua: Arnavutçada “Seni seviyorum” anlamına gelir.

Temenna: Arnavut gelinlerinin düğün ve özel gecelerde kayınvalidelerine ve eşlerine yaptıkları bir saygı ritüeli. Gelinler ilk olarak ellerini birleştirir ve önce ayak bileklerine, sonra dizine, karnına ve başına değdirerek eşine ve büyüklerine karşı gösterdikleri reverans. Binlerce yıllık bir gelenektir ve aile büyüklerine karşı derin bir saygıyı, bağlılığı ifade eder.

Tavuk Gecesi: Arnavutçası “Nata e Pulës”, düğünlerden önce damadın evinde yapılan bir nevi bekarlığa veda gecesi olarak adlandıracağımız Arnavut düğün geleneğidir. Bu geceye sadece aileye yakın olan akraba, komşu ve arkadaşları katılır. Gece sadece gençlere özeldir. Gece boyunca eğlenilir, oyun oynanır ve gecenin bir bölümünde pişirilen tavuklar yenir. Son olarak gelin evine de götrülür

Tavuk Alma: Arnavutların düğün geleneklerinden biri Tavuk Gecesi’nde misafirlere sunulan tavuklar yakın akraba, komuş ve arkadaşlardan alınır.

Torbeş: Makedonya’da yaşayan müslüman halk. Arnavutlarla akrabalık ilişkileri vardır.

Tirq: Arnavut erkeklerinin geleneksel kıyafeti olan pantolon. Kenarlarında şeritleri vardır.

Tërhan / Trhana: Süt ve un ile yapılan kahvaltılık bir yiyecek. Tarhana

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat: Osmanlı Arnavut aydını Şemseddin Sami tarafından yazılan, Türk edebiyat tarihinin ilk batılı tarzda yazılmış romanı. Talat ile Fitnat’ın büyük aşkını anlatır.


U


Urime: Arnavutça’da Tebrikler, kutlama

Unë: Arnavutçada “Ben” (un)


V


Vedat: Türkiye’nin ilk Arnavut Kültür Medya Platformu Arnavut.com’un kurucusu ve direktörünün adı:)

Vëlla: Arnavutçada kardeş (Vlla)

Verore: Kırmızı ve beyaz yünden yapılmış, el yapımı bir bilekliktir. Arnavutlar tarafından yazın başlangıç günü olarak kutlanan 14 Mart Dita e Veres festivalinde takılması gelenekseldir. Kutlamanın ardından bir ağaç dalına asılır ve bir kuş tarafından alınıp yuva kurması için kullanılması beklenir. Bunun bir şans getireceğine inanılır.

Vacide Hanım: (Zonja Vagjide) ArnavutCom kadrosunda yer alan, kültür ve gelenekler konusunda başvuru noktamız. Türkiye’de Arnavutlar hakkında çalışmalar Ktkı sunan önemli bir değerdir. Aynı zamanda Anne’dir


X


Xhamadan: Arnavutların geleneksel, işlemeli yün ceketi. Kollu veya kolsuz olabiliyor. Üzerindeki işlemeler sosyal statüsü simgeleridir.

Xhubleta: Arnavutlar özel, dokumalı geleneksel kadın kıyafeti. Unesco tarafından “Korunması gereken dünyanın kültürel mirası” listesine alınmıştır.

Xh: Türkçedeki C harfi gibi okunur


Y (Ü)

Ylber: Ülber olarak okunur ve Arnavutçada gökkuşağı anlamına gelir.Türkiye’de Ülber ve İlber olarak isim olarak kullanılır.


Z


1.Zogu: Asıl adı Ahmet Muhtar Zogu olan Arnavutluk’un devlet başkanlarından biri ve 1928-1939 yılları arasında I. Zog adıyla Arnavut Kralı olan Arnavut siyasetçi ve devlet adamı.


0

0: Arnavutça’da “Zero” olarak adlandırılan rakam. Aynı zamanda Arnavut.Com bugüne kadar aldığı reklam ve sponsorluk sayısını gösterir.


1

1: Sayı olarak Arnavutça’da “Një” olarak yazılır ve Türkçe’de; nyı, nye, nyı, nyi gibi bölgelere göre değişiklik gösterir.


2

28 Kasım Bayrak Günü: Arnavutluk’un bağımsızlık günü aynı zamanda tüm Arnavutlar için bayrak günüdür.


Etiketler:

Benzer Yazılar

Refik Veseli, Moşe Mandil ve Arnavut Yemini

Temenna – Arnavut Düğün Gelenekleri

Xhubleta “Arnavutların 4000 Yıllık Geleneksel Kostümü”