Kosova’da Durum ve Avrupa Konseyi’nin Rolü

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından onaylanan Kosova kararına, Kosova tarafından verilen önergeler onaylanmadı.

Sırbistan’ın 4 önergesi meclis tarafından onaylandı. Sırbistan’ın verdiği  ve kabul edilen önergesinde alınan kararlar ise, INTERPOL ve EUROPOL ile işbirliğin güçlendirilmesi amacıyla UNMİK kapasitelerinin artırılması, Brüksel’de varılan tüm anlaşmalara saygı gösterilmesi, Sırp çoğunluklu Belediyeler Birliği’nin kurulması anlaşması, çoğunluk olmayan toplulukların olmak üzere tarihi mirasın korunması ve savaş suçlarının soruşturulması ve kovuşturulmasının kolaylaştırılması.

İspanya milletvekili Agustin Conde tarafından sunulan “Kosova’da Durum ve Avrupa Konseyi’nin Rolü” başlıklı Karar, 110 kabul ve 2 çekimser oy ile Avrupa Konseyi tarafından kabul edildi. İsveçli Johan Nissinen  ve  İsviçreli Roland Rino Buxhel’in çekimser kaldığı oylamada, ret kararı çıkmadı. Karar’ın oylanması öncesinde birkaç önerge de görüşüldü. Arnavutluk temsilcileri, Sırbistan tarafından sunulan değişikliklerin geri çekilmesini talep etti. Ancak Arnavutluk’un talebi kabul edilmedi.

Kosova tarafı son anda bazı önerilerde bulundu. Diğerleri arasında karar tasarısından Kosova’yı özel olarak “Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği’nin kurulmasıyla” yükümlü kılan tümcenin çekilmesi önerisi verildi.  Ayrıca ”Kosova’daki yetkililer” yerine “Kosovalı yetkililer” ile değiştirilmesi önerisi de kabul edilmedi.

Haber: Mustafa Uğur Gönülal

Benzer Yazılar

20 YILA YAKLAŞAN YAYIN HAYATIMIZIN UTANÇ TABLOSU

Mehmet Akif Ersoy’u Rahmetle Anıyoruz.

Nice Güzel Yıllara Arnavut.Com