Krelan Me Duqa (Topi)

Krelan me duqa (duça), daha önce Arnavut.Com’da tanıttığımız Krelan Arnavut böreğinin farklı bir versiyonudur. Klasik krelan ile benzer olmasına rağmen yapılışı, görüntüsü, tadı vs. tamamen farklıdır.

Krelan me “duça” olarak okunur. Özellikle Makedonya’da yaşayan Arnavutlar tarafından “Krelan me Topi” olarak da adlandırılır. Bizler Arnavut.Com olarak Makedonya’dan göç eden Arnavutlar olduğumuzdan, kendi kültürümüzden bildiğimiz adıyla devam edeceğiz. (Kumanova!)

Krelan me topi bir börek olmasına karşın yapım tekniği ile diğer böreklerimizden biraz ayrılır. Hazırlanış itibariyle neredeyse tuzlu bir kek veya ekmek gibidir. Hamuru da kek gibi akışkan yapılır. Ama çok lezzetli olduğunu da belirtelim. Tarifini vereceğimiz klasik olanı en güzelidir fakat mısır unuyla da yapılabilir. İçine ıspanak veya pırasa atılabilir.

Malzemeleri

Malzeme olarak ; un, su (kaynar derecede), karbonat, yağ ve tuzdan oluşur. Dileyenler mısır unu kullanabilir. İstenirse üstü için peynir.

1 kilo un

1 lt. su (Kaynar derecede)

1 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karbonat

Yarım margarin-tereyağı veya sıvıyağ (125 gr) (yağlar tercihe göredir fakat margarin-tereyağı, sıvıyağ ile karıştırılabilir daha güzel olur)

Krelan me Topi (Duqa) Hazırlanışı

İlk olarak kaynar su bir kaba alınır ve içinde tuzu ilave edilir. Ardından un yavaş bir şekilde karıştırılarak suya ilave edilir. Yavaş olması önemli zira hamurun içinde un kabarcıkları kalmaması gerekir.

Daha sonra kek hamuru kıvamına geldiğinde 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edilir. Krelan me Topi’nin hamuru artık hazır ve pişirme zamanı

Orta büyüklükte bir tepsinin altı sıvıyağ ile yağlanır ve hazırlanan hamur tepsiye dökülür.

Pişirme süresi biraz deneyimle alakalıdır fakat piştiğinde neredeyse bir kek veya ekmek gibi kahverengi bir hal alır. Böreğimiz piştikten sonra fırından alınır.

Pişen krelan sıcakken (tepside)bir kaşık veya çubuk yardımıyla küçük, top top olacak şekilde parçalara ayrılır. Adı zaten buradan geliyor; duça bir çubukla küçük parçalara ayrılmak, topi ise küçük hamur toplarından geliyor.

En son olarak da, bir tavada yağlar kızdırılır (hafif kahverengi kıvamı) tepsinin üzerine yavaş yavaş kaşıkla yedirilir.

Krelan me duqa-topi artık hazır. Dileyenler üzerine peynir ilave edebilir.

Arnavut.Com Mutfak
Afiyet olsun! Ju boft mir!

Bu börek tarifi, ArnavutCom mutfak editörü Vacide Hanım tarafından hazırlanmıştır Kendisine teşekkür ederiz. Faleminderit!

Krelan me Topi (Duqa) Nasıl Yapılıyor Videolar

Receta Tradicional Krelan me Duqa Recept i Nenes “Ramazan”
“Geleneksel Krelan me duqa” anne tarifi (Ramazan Ayı)

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği