Arnavut Pilavı Mişoriz Nasıl Yapılıyor? Video

Arnavutların yemek kültürü ve mutfağı belli bölgelere göre değişse de, bazı yemekler klasik olarak neredeyse tüm Arnavut coğrafyasında yapılır. İşte bu klasik yemeklerden biri de Mişoriz‘dir. Arnavut sofralarının baş tacı ve aynı zamanda bir bayram yemeğidir.

Arnavutçasıyla Mishoriz “Mişoriz”, Türkçesiyle etli pilavdır (pirinç) Adı, iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşur: Mish; Arnavutçada et, Oriz de pirinçtir.

Mişoriz, Türkiye’de de büryan, kapama gibi adlarla da bilinir. Dana eti, kuzu eti, tavuk eti tercih edilebilir.

Adı, standart olarak mişoriz fakat bölgesel farklı adlar verildiği de olur. Mişoriz’i daha önce Arnavut.Com’da tanıtmıştık ve bir yazımızda yorum olarak “40 yıllık puloriz nasıl mişoriz olur” diye de gülümseten bir eleştiri almıştık:)

Pule, Arnavutçada tavuk demek ve yorumu yapan kişiler büyük bir ihtimal sadece tavuk eti ile yapıldığını gördüğünden o şekilde isimlendirmişler. Bu konuyu ne zaman yazsak hep aklımıza “Puloriz” kelimesi geliyor ve gülümsüyoruz. Birileri de “Kincmişoriz” diye de diyebilir (Kuzu Eti-Pirinç).Hatta ismi daha da geliştirebiliriz; mishqengjpporizmekripnetepsi:) (kuzuetli soğanlı tuz ilaveli ve tepside pirinç) Yok tabii ki, Mişoriz yeterli!

Bayram Sofralarının Baş Tacı Yemeği “Mişoriz”

Mişoriz, Arnavut mutfağında sadece bir yemek olarak değil neredeyse kültürel bir ögedir. Özellikle Makedonya ve Kosova bölgesinde tam olarak milli bir yemektirr. Misafir çağrıldığında yemeklerle birlikte mutlaka mişoriz yapılmaya çalışılır. Standart bir misafir yemeğidir.

Ve daha da önemlisi bir bayram yemeğidir.

Arnavutlar dini bayramlarda sabah bile olsa mutlaka kallavi bir sofra hazırlarlar. Bu sofrada belli başlı yemekler olur ve bunlardan bir tanesi de mutlaka mişoriz olur. Özellikle bu adet Türkiye’de bugün bile hala bayram sofralarında yapılmaya devam eder.

Bu yazı, Arnavut.Com Video için hazırlandığından, gelin hep birlikte nasıl yapıldığını bir videolar eşliğinde izleyelim.

Şimdiden afiyet olsun
Ju bëftë mirë! (Ju boft mire)

Zehra Sarı ULUÇ tarafından “Tadıyla Tuzuyla” adlı programdan mişoriz tarifi

1 bütün tavuk
500 gr pirinç
1 büyük soğan
Tavuk suyu
150 gr Tereyağ
Tuz
Kırmızı pul biber

“Tadım Tuzum” adlı programdan mişoriz tarifi

2 yemek kaşığı tereyağ -3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ya da zeytin yağ -2 su bardağı pirinç -6-8 adet tavuk butu(haşlanarak yemeğe başlanır suyunu da pilava kullanacağız) -1 adet kuru soğan -1 yemek kaşığı domates veya biber salçası -2 çay kaşığı tatlı toz biber -2 çay kaşığı tuz -Tavuk suyu

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği