Sali Berisha Türkiye’de

Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak  Türkiye’ye geldi. Sali Berisha, ilk olarak Esenboğa Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Gül kabulde, kadim dost, kardeş ve müttefik ülkeler olan Türkiye ile Arnavutluk arasındaki örnek dayanışmanın giderek güçlenmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. İkili ilişkilerin her alanda mükemmel bir seyir izlediğini, buna ilaveten bölgesel ve uluslararası platformlarda da verimli bir iş birliği yürütüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’un 2009 yılında gerçekleşen NATO üyeliğinin hem bu ülke hem Balkanlar için özel önem taşıdığını belirtti. Aynı şekilde, Arnavutluk vatandaşlarına Schengen ülkelerinde vize muafiyeti tanınmasının da büyük bir başarı olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Arnavutluk’un AB yönelimini desteklediğini ve bu kapsamda gerçekleştirilen reformları takdirle takip ettiğini vurguladı. Arnavut kökenli Türk vatandaşlarının iki ülke arasında müstesna bir köprü oluşturduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi’ye dostane selamlarının iletilmesini istedi.

BAŞBAKAN BERİŞA: TARİHÎ KÖKLERİ BULUNAN KARDEŞLİK İLİŞKİLERİMİZ, YENİ BOYUTLAR KAZANARAK GELİŞİYOR

Başbakan Berişa ise, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki tarihî kökleri bulunan kardeşlik ilişkilerinin bugün yeni boyutlar kazanarak gelişmekte olmasının kendilerini sevindirdiğini ve Türkiye’nin Arnavutluk’un NATO üyeliği bağlamında verdiği desteğin Arnavutluk halkı tarafından unutulmayacağını ifade etti. Ülkesinin AB adaylık statüsü alma hedefi doğrultusunda kapsamlı bir reform sürecinden geçmekte olduğunu bildiren Başbakan Berişa, bu çerçevede Türkiye’nin Arnavutluk emniyet teşkilatına ve silahlı kuvvetlerine verdiği desteğin yanı sıra eğitim alanındaki iş birliği için teşekkürlerini sunmak istediğini söyledi. Son yıllarda ekonomik ve ticari ilişkilerde de kayda değer ilerleme görüldüğünü ve Arnavutluk’taki Türk yatırımlarının 5-6 kat arttığını vurgulayan Başbakan Berişa, turizm başta olmak üzere Arnavutluk’taki Türk yatırımlarının daha da artmasını dilediklerini sözlerine ekledi.

BAŞBAKAN TAYYİP ERDOĞAN ve  BAŞBAKAN SALİ BERİSHA  GÖRÜŞMESİ:

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 400 milyon dolar olduğunu aktaran Erdoğan, İki ülkenin kapasitenin ortaya koyan bir rakam değil. 30’u aşkın girişimci Arnavutluk’ta yatırım yapıyor. Aramızdaki ekonomim ilişkileri geliştiriyoruz. Turizm de aramazdaki ilişkileri geliştirmek için çalışıyoruz. Balkanlarda ortak faaliyet alanı oluşturmak istiyoruz. dedi.

Arnavutluk’un NATO’da olmasına çok önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, AB’ye tam üyeliğini de yürekten desteklediklerini kaydetti.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha ise Bize verdikleri destekten dolayı minnet duygularımı iletmek istiyorum. İki dost iki NATO müttefiki olarak görüşüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri bize çok özel yardım yapıyor. İlişkilerimiz daha nasıl geliştirebilir onu görüştük. Arnavutluk’taki Türk yatırımları 2005’ten beri 9 kat arttı. Bu yatırımlar 19 kat daha artabilirdi. Bunlar artık önümüzdeki dönem gerçekleştireceğimiz hedefler. Bugün iki anlaşma imzaladık, daha önce de onlarca anlaşma imzaladık. Ekonomik, sağlık, askeri, yatırımlar konusunda anlaşmalarımız var. Kosova’nın bağımsızlığına destek vererek Balkanlar’da barışa katkı sağladı. dedi.

Sali Berisha Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa’nın  TBMM’yi ziyaretinde, İzmir milletvekili ve Meclis Türkiye-Arnavutluk Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Rifat Sait hazır bulundu. Türk heyetine TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlık ederken, dostluk grubu adına Rifat Sait resmi görüşmelere katıldı. Türkiye-Arnavutluk ikili ilişkileri ve dış politikanın konuşulduğu görüşmelerde ileriye dönük çalışmalar anlatıldı. Görüşme sonrasında bir açıklama yapan İzmir milletvekili Rifat Sait, “Dost ve kardeş Arnavutluk Cumhuriyeti Başbakanını Türkiye’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Arnavutluk’la tarihi ilişkilerimiz var. Dahası akrabalık bağlarımız var. Türkiye için Arnavutluk önemli bir ülkedir. Siyasi ilişkilerimizin dışında ticari olarak ilişkilerimizi artırmak istiyoruz” dedi. Sait, 14-15 Mayıs tarihlerinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Arnavutluk’u ziyaret edeceğini, bu ziyarette kendisinin bulunacağını belirtti.

İzmir milletvekili Rifat Sait’in Arnavutluk Başbakanı ile uzaktan akraba olması, Arnavutluk Başbakanı ile Arnavutça konuşması dikkat çekti.

Cemil Çiçek Görüşmesi

Önceki görevleri sırasında tanıştığı Berişa’yı bu sefer TBMM Başkanı olarak görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Çiçek, Türkiye ile Arnavutluk’un dost ve kardeş ülke olduğunu söyledi.

”Dost ve kardeş” sözünün çok şey ifade ettiğini belirten Çiçek, ”Bunlar samimi içten gelen duygularım. Nezaket cümlesi olarak söylemiyorum” dedi.

Arnavutluk’un, Balkanlar’ın kilit ülkesi olduğunu kaydeden Çiçek, Türkiye-Arnavutluk ilişkileri ne kadar gelişip güç kazanırsa bunun hem Balkanlar’da huzur ve istikrara yol açacağını hem de iki ülkenin menfaatine olacağını söyledi.

Şartlar uygun olursa 15-17 Mayıs’ta Arnavutluk’u ziyaret etmeyi düşündüğünü bildiren Çiçek, ”Arnavutluk’u kendi seçim bölgemden daha iyi biliyorum” diye konuştu.

Arnavutluk’tan alınan güzel haberlerin kendilerini özellikle mutlu ettiğini dile getiren Çiçek, ”Bu yıl Balkan Savaşları’nın yüzüncü yılı. Olup bitenlerden ders çıkarıp ikili ilişkilerde barışın ne kadar önemli olduğunu ve insanlara, ülkelere neler kazandırdığını göstermemiz gerekiyor. İki ülke arasındaki ilişkiler diğer ülkelere örnek ilişkiler olacaktır” dedi.

-”Gelinim yüzde elli Arnavut”-

Berişa da TBMM’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ”Burada bulunmamın başka bir sebebi, sizin Parlamentonuz’da diğer ülkelerden daha fazla Arnavut kanı var. Böylece dostluğumuzun derin bağlantıları var’ diye konuştu.

Çiçek de araya girerek, ”O kan birazcık bizim evde de var. Gelinim yüzde elli Arnavut. Torunum da öyle tabi” dedi.

Benzer Yazılar

20 YILA YAKLAŞAN YAYIN HAYATIMIZIN UTANÇ TABLOSU

Mehmet Akif Ersoy’u Rahmetle Anıyoruz.

Nice Güzel Yıllara Arnavut.Com