Yabancıların Arnavutlar Hakkında Yazdığı 10 Söz

Yabancı yazar ve akademisyenlerin Arnavutlar hakkında yazdıkları sözler.

Arnavutları çok yakından tanımayanlar için bazı sözler ilk başta abartılı gelebilir fakat bu yazar ve düşünürler Arnavut tarihine baktıklarınd gördükleri şeylere büyük bir hayranlık duymuşlardır.

Arnavutların derin geçmişine yönelik küçük bir bakış açısı bile tarihi derinliğini, bilinmezliğini ve keşfetmenin heyecanını yaşatır.

Maurico Druon: “Arnavutların tarihi, tarihin kendisinden daha eski insanlara aittir. Arnavutların büyükbabaları olan Aşil bir tarafta ve Hector diğer tarafta olmak üzere Truva Savaşı’na katıldılar”

Lamartine: “Bu millet ve bu insanlar ayaklar altına alınamaz. Burası tüm zamanların kahramanlarının ülkesidir. Homer’in Aşil, Yunanlıların Büyük İskenderi, Türklerin İskender Bey’i, tüm bu büyük kahramanlar aynı ırktan, aynı kandan insanlardı”

Lord Byron: “Arnavutlar kostümleriyle dünyanın en güzel var olan en güzel insan ırkıdır. “Arnavutlar, kalelerinden daha cesurlardır.”

Braislav Nusic: “Arnavutlar, topraklarında yaşadıkları tüm işgallere rağmen tiplerini ve karakterlerini belirgin bir şekilde koruyan yerli bir halktır. “Tüm tarlalarını, ovalarını ve nehirlerini fetheden Slavların yoğun baskınlarına, Romalıların saldırılarına rağmen direndiler.”

Dushko H. Konstantinov: “Arnavutlar, Balkan Yarımadası’nın en eski sakinleri ve Balkanlar’daki en güçlü devleti kuran eski İliryalıların doğrudan torunlarıdır.”

Maks Myle: “Pek çok tanınmış halkın adı eski Arnavutça ‘Ar’ kelimesinden türemiştir. Bu aynı zamanda dünyadaki birçok ülke için de geçerlidir.”

Gjorgj Hahni: “Arnavutlar İliryalıların torunları, İliryalılar ise Pelasgilerin torunlarıdır. “Arnavutlar ise Pelasgalıların büyük torunlarıdır.”

Haki Paşa: “Osmanlı Devleti çekilirken Arnavutların tarihi ön plana çıkıyor”.

Harold Whitehal: “4000 yıl önce yaratılan Mısır hiyerogliflerinin bile Arnavutça anlamı vardır”.

Henry Noel Brailsford: “İlkel Arnavut, aslında Nietzsche’nin hayalini kurduğu üstün insandır.”

Benzer Yazılar

Şemseddin Sami’ye Göre Arnavutların Kökeni

Pelasglardan İlliryalılara Arnavutlar Kimdir?

Bir Zamanlar Kosova