İzmir’deki Balkanlar

İzmir’in tarihi M.Ö.3000’li yıllara dayanır.Bu eski tarih İzmir’e zengin bir kültür kazandırmıştır. Bu kültür zenginliği içinde Balkanların çok ciddi etkisi olmuştur.

İzmir, bir Balkan Denizi olan Ege’nin  incisi kabul edilir. Yapılan  araştırmalarda görünen o dur ki; İzmir ve çevresinde kabaca  yaklaşık  1,5 milyon Balkan göçmeni yaşıyor. Öyle ki; İzmir’de bazı semtlerde ağırlıklı  Balkan göçmeni vardır: Altındağ,  Çamdibi, Şemikler, Horozgidik, Buca Yaylacık,  Seyrek, Gerenköy, Görece, Koşukavak, Çeşme Alaçatı,.gibi Bunun en büyük nedeni İzmir’in Balkanlardan çok göç almış olmasıdır.

İzmir’de bugüne kadar seçilen belediye başkanlarına baktığınızda ortak bir benzerlik görürsünüz..Rahmetli Ahmet Priştina, rahmetli Osman Kibar (Asfalt Osman) ,Burhan Özfatura, İhsan Alyanak , Kemal Baysak, Işılay Saygın, Hakkı Ülkü, Tahir Şahin, Abdül Batur, Şebnem Tabak, Adnan Yüksel, Cemil Şeboy, Cengiz Bulut Hepsinin ortak özelliği Balkanlı olmalarıdır. Ve bu tesadüf değildir. Milletvekilleri ise genelde Ankara’dan secildigi icin onlari sayamiyoruz.

İzmir’i Atatürk’ün doğduğu kent olan Selanik’e benzetirler. Tıpkı onun ikiz kardeşidir.Bundan mıdır ki; İzmir’de binlerce Selanikli yaşar. Özellikle Menemen Seyrekte ve Buca Yaylacik mahallesinde Selaniklililer vardir.

Giritliler, Batı Trakyalılar, Kosovalılar,Makedon göçmenleri,Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Bulgaristan göçmenleri, Romanya Tuna boyları, Selanikliler..Hepsi birden İzmir’in Balkan nüfusunu oluştururlar. Her üç  İzmirliden biri Balkanlıdır desek abartmış olmayız.

Balkan göçmenlerinin kurduğu 12 Balkan derneği ve iki Balkan Federasyonu vardır İzmirde..Bu Federasyonlardan biri İzmir Balkan Dernekleri Federasyonudur. İzmir Balkan Federasyonu dernekleri,  Bursa merkezli Balkan Konfederasyonuna katilma karari almışlardir.

İzmir’de Balkan ülkelerinden gelen ve İzmir’in çeşitli üniversitelerinde okuyan 200 kadar Balkanlı öğrenci bulunuyor. Ankara dışında İzmir’de faaliyette olan Romanya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Hirvatistan ve Sirbistan   konsoloslukları İzmir’deki Balkan ağırlığının bir göstegesidir. Bosna-Hersek’in Dünyadaki tek fahri konsolosu İzmir’dedir. Arnavutluğun da İzmir’de fahri konsolosluğu bulunuyor. Makedonya da izmirde fahri bas konsoloslugunu gecen ay acti.Turkiyenin hic bir ilinde bu kadar Balkan konsoloslugu yoktur.

İzmir ve Balkanlar arasında ticari, kültürel ve tarihi köprüler vardır. İşte bütün bu köprüler İzmir’i bir Balkan kenti yapar. Onun için İzmir bir Fahri Balkan kentidir diyorum. Üstelik Balkanların en güzel kenti.

Rıfat Sait / İzmir’deki Balkanlar

Benzer Yazılar

Şemseddin Sami Bey’in Güzel Sözleri

Arnavut Kültür Sözlüğü – ŞSF

Arnavut Yemekleri – Lezzetleri Listesi