Makedonya’dan bilişim atağı

Makedon hükümeti, ülkedeki bilişim uzmanlarını daha kolay istihdam etmek, diğerlerini eğitmek ve dış yatırım çekmek amacıyla ülkedeki özel sektör ve akademik çevrelerle ortaklıklar kuruyor ve yatırımlar meyvesini veriyor.

Bilişim ve Kamu İdaresi Bakamı İvo İvanovski SETimes‘a verdiği demeçte, “Ülkenin bilişim uzmanı üretme ve bilişim sektörünü ekonomiyi besleyecek şekilde tam anlamıyla geliştirme kapasitesini artırıyoruz.” dedi.

Bakanlığın 2012-2014 dönemi stratejik planı kapsamında yer alan politika çabaları, aynı zamanda özel stratejik projeler yardımıyla beyin göçünü engellemeyi de amaçlıyor.

Şirketler, bu projelerin bilişim uzmanı ve bilgisayar kullanan çalışan talebini iki katından fazla artıran Makedonya’daki yatırım ve inşaat patlamasını tamamladığını söylüyor.

Tekstil ithalat firması Alzhar’ın sahibi Aleksandar Aleksiyev SETimes‘a verdiği demeçte, “Örgütümüzün web sitesini kurmanın yanı sıra internet teklifleri ve reklamlarında yardım etme işini küçük bir bilişim firmasına verdik. Talep arttıkça, başka bilişim uzmanlarıyla da çalıştık.” diyor.

Aleksiyev, elektronik bankacılığa geçişin Alzhar ve daha birçok firmanın çalışma yöntemi üzerinde büyük bir etki yaratarak, onların ticari bankalardan bolca teşvik ve yardım görmesine yol açtığını belirtiyor.

Aleksiyev, “Neredeyse bildiğim bütün firmalar yönetim ve iş yapma yöntemleri uyarladı. Bu da, onlara yardımcı olmak için çok sayıda küçük ve orta büyüklükte bilgisayar firması kurulmasına yardım etti.” diye de ekliyor.

İvanovski, teknolojik değişimin hızlı temposunun neredeyse bütün alanlarda sık sık becerilerin güncellenmesini gerektirdiğini ve hedefin kimseyi geride bırakmamak olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz hafta hükümet, 22 kasabada 7 bin kişiye iş dünyasına ihtiyaçlarında yardım etmenin yanı sıra yaşlılar da dahil olmak üzere vatandaşları kişisel kullanımları için sosyal medyayı kullanmaya teşvik etmek amacıyla hazırlanmış ücretsiz bilgisayara giriş dersleri verdi.

İvanovski, “AB ve BM’nin derecelendirmelerde kullandığı bir kriter olduğu için, vatandaşların bilgisayar ve iletişim teknolojileriyle ilgili bilgisini artırması bizim çıkarımızadır.” dedi.

Planda, e-Demokrasi ve e-Eğitim gibi projelerin yanı sıra “her çocuğa bir bilgisayar” gibi eğitim ve bilgisayar girişimleriyle sürdürülebilir bir bilişim sektörünün idamesi öngörülüyor.

Okulları bilgisayarla donatma amaçlı son girişim kapsamında, öğrencilere 15 bin 500, öğretmenlereyse 5 bin 500 dizüstü bilgisayar sağlandı.

Projeler, Makedonya’yı topraklarının tamamını kablosuz Wi-Fi ağlarıyla kaplayan ilk ülke yapan ilk çabaları izliyor.

Ancak bunlarda, eğitim ve başta yabancı örgütlerle birlikte olmak üzere ağ paylaşımı üzerinde duruluyor.

Eylül 2011’de, Üsküp’teki yeni Bilişim Fakültesi (FINKI) 650 kişilik kapasiteyle kapılarını yeni öğrencilere açtı. Bundan iki ay sonra, Makedon Bilişim ve Telekomünikasyon Derneği, 15 ülkeden 120 yenilikçinin katıldığı Üçüncü Uluslararası Bilim Konferansı’na ev sahipliği yaptı.

İskenderiye Akademisi gibi özel bilişim eğitim kurumlarındaki yetkililer, artan talep ve yatırım umutlarının umut verici olduğunu söylüyor.

Kurum müdürü Aleksandar Marjanoviç SETimes‘a şunları söyledi: “Sadece sosyal medya ağları için değil, pratik, işle ilgili mesleki çabalar için de der vermeye çabalıyoruz.”

Marjanoviç, bu rotada kalmak ve bölgesel bir lider olabilmek için, bilişim uzmanlarının düzgün şekilde entegre edilmesi ve bunlar yoluyla dış yatırım çekilmesi gerektiğini söyledi.

Marjanoviç, “Akademimiz bilgi teknolojisi ve eğitim bakanlıklarıyla yakın şekilde işbirliği yapıyor ve yurtdışındaki örgütlerle bağlantılar kurmaya çabalıyoruz, çünkü onlara sunacak vasıflı kadrolarımız var.” diye ekledi.

Kaynak: Setimes.Com

Benzer Yazılar

20 YILA YAKLAŞAN YAYIN HAYATIMIZIN UTANÇ TABLOSU

Mehmet Akif Ersoy’u Rahmetle Anıyoruz.

Nice Güzel Yıllara Arnavut.Com