Sali Berisha Türkiye ziyareti değerlendirmesi

Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha, partisinin meclis grup toplantısında, Türkiye’ye yaptığı son ziyareti hakkında bilgi verdi.

Konuşmasında Arnavutlar ve Türkler arasında kan bağı olduğuna dikkat çeken Başbakan Berisha, “Tarihçiler boşuna üzülmekteler; çünkü bu doğru bir tespit ve cümledir. Türkiye’de, Balkanlarda yaşayan Arnavutlardan fazla Arnavut yaşıyor” dedi.

“Zëri” gazetesinde yayımlanan haberde, Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha’nın, “Türkiye, Balkanlar’dan fazla Arnavutların yaşadığı bir ülkedir. Gerçek budur. İki milletin tarihi yüzyıllar öncesine giden bir geçmişi vardır. Arnavutlar, İskender Bey’le haklı olarak gurur duymaktalar. Bir Arnavut olan denizlerin efendisi Barbaros’u da görmezlikten gelemezler. Leka ile gurur duymaktalar, iyi ama denetlediği Baltık denizinden Yemen denizine kadar Sinan Paşa’nın deniz muhaberelerini inkar edemezler.

Naim Frasheri ile gurur duyuyoruz, ancak Sami Frasheri modern Türkiye’nin kurucularından biri olduğunu görmezden gelemeyiz” şeklindeki sözlerine yer verdi.

“Balkanweb” sitesindeki haberi aktaran “Zëri” gazetesi, Başbakan Berisha’nın, “Osmanlı İmparatorluğu arşivdedir. Son 100 yıl iki egemen ülke arasındaki işbirliğinin yapıldığı yıllardır. Bazı vatansız vatanseverler üzüntü duymuşlar. Söylüyorum, onlar her gün kendi cehaletlerini satmaktalar. İlir kabileleri ile Türk kabilelerinin kökenlerinin ne olduğu ve nereden geldiği bellidir, açıktır ve bilinmektedir. İlir ve Türk kabilelerinin hangi halk guruplarına dahil olduklarına ilişkin özellikler de tüm düzeylerdeki okullarda bilinen temel bilgilerdir. Fakat sadece kendi kabilenin kanının, kan bağı olduğunu düşünmek saçmalıktır” dediğine yer verdi.

Başbakan Berisha, Arnavutlar ile Türkler arasındaki bağlarla ilgili açıklamasını “Türkiye’de 6 milyondan fazla Arnavut var” cümlesiyle savundu.

Başbakan Berisha, ” Milyonlarca evlilik var. Arnavut kadınları ile evlilik kurmak, Türklerde yaygın olan bir tutkudur. Biz ne diyelim. Onlarda Arnavut kanı olmadığını mı söyleyelim. Onlarda karışık kan var. Ben onlarla gurur duyuyorum. Çünkü onlar da Arnavutlarla gurur duymaktalar. Ben kan bağlarının çok kuvvetli olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Benzer Yazılar

20 YILA YAKLAŞAN YAYIN HAYATIMIZIN UTANÇ TABLOSU

Mehmet Akif Ersoy’u Rahmetle Anıyoruz.

Nice Güzel Yıllara Arnavut.Com