Arnavutluk’un Kalbi Başkent Tiran

Türkiye’de bilinen adıyla Tiran, Arnavutça ve uluslararası adıyla TiranaTiranë, Arnavutluk’un başkenti ve aynı zamanda ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel merkezidir. Nüfus itibariyle de ülkenin en kalabalık şehri ve Tiran Uluslararası Havalimanı ile Arnavutçası: Aeroporti Nënë Tereza ülkenin hava yoluyla tek giriş merkezidir.

Hiç bitmeyen hareket ve enerjiye sahip, kültür, sanat, tarih, doğa, eğlence şehri Tirana sizleri bekliyor!

Arnavutluk’un kalbi ve başkenti olan Tirana, diğer tüm Avrupa metropolleri gibi bitmeyen bir hareket ve enerjiye sahip. Diğer başkentlere göre nispten küçük bir şehir olsa da, kompakt yapısı ve tarihe yön veren “İllirya, Makedonya, Roma, Bizans, Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük medeniyetleri ve 1990’lı yıllara kadar komunizmi yaşamış olan renkli bir geçmişe sahip Arnavutları potasında eritmiş bir şehir olarak, görmeyi bilenlere muhteşem bir duygu vadediyor.

Tirana’da ülkenin en önemli sanat merkezlerinde; müzeler, galeriler, tiyatrolarda sanat ve tarih yolcuğuna, bir taraftan tarihi yapılar ve diğer taraftan komunizm döneminden kalma eski binalarıyla, şehrin modern kısmında büyük medeniyetleri potasında eriten yemek kültürü ve Avrupa’nın en havalı restoran, kulüp, tavernalarıyla ve de muhteşem doğasıyla Arnavutluk başkenti ilginç bir deneyim olarak misafirlerini ağırlamayı bekliyor.

Geleneksel Arnavut misafirperverliğini de ayrıca belirtmek gerekiyor.

Tirana Tarihi

Tirana, paleolitik çağdan kalma ve yaklaşık 10.000 ila 30.000 yıl öncesine kadar dayanan Dacı Dağı ve Pëllumbas Mağarası gibi eski yerleşim yerlerine sahip olsa da, diğer Arnavut şehirlerine göre çok yeni bir şehir bile sayılabilir. Binlerce yıllık kadim bir tarihe sahip Arnavut coğrafyasında uzun bir dönem küçük bir yerleşim yeri olarak kaldı. Tiran, 17 yüzyıla kadar, İşkodra vilayetinin Draç Sancağı’na bağlı küçük bir yerleşim yeriydi.

Tirana’nın ilk şehir yapılanması ve gelişmesi ise 1614 yılında, bölgenin feodal beylerinden ve aynı zamanda İşkodra valisi olan Süleyman Paşa Bargini (Bargjini) tarafından başlatıldı.  Süleyman Paşa Bargini, ilk olarak cami, hamam ve ticari merkez kurularak şehirleşme yolunda adımlar attı. Tirana bu şekilde gelişimini sürdürerek Arnavutluk coğrafyasında politik, ticari ve kültürel manada önemli bir yer halini aldı.

Tiran’da Gezilecek Yerler

İskender Bey Meydanı

Tiran’ın şehrinin tam merkezi olan olan İskender Meydanı, Arnavutların ulusal kahramanı Gjergj Kastrioti Skënderbeu adını taşıyor ve en önemli turistik destinasyonları içinde barındırıyor. Merkezin çevresinde, Ulusal Müze, Saat Kulesi, Ethem Bey Camisi, Kültür Sarayı, Ulusal Kütüphane, Opera Bale Binası ve önemli Arnavutluk kurum, yapılarını barındırıyor.

Ulusal Tarih Müzesi “Muzeu Historik Kombëtar

Tiran’nın en önemli gezilecek yerlerden biri de, şehrin tam göbeğinde olan ve binlerce yıllık kadim Arnavutluk tarihini mozaiğiyle betimleyen “Muzeu Historik KombëtarUlusal Tarih Müzesi’dir. Müzede 1981 yılında açılan müze, toplamda 8 farklı bölüm ile binlerce tarihi eser ve belge barındıyor.

Ulusal Arkeoloji Müzesi “Muzeu Arkeologjik Kombëtar”

Tiran’ın ve Arnavutluk Cumhuriyeti’nin 2 büyük müzesi olan Arkeoloji Müzesi’nde, antik dönemlerden modern zamana kadar olan sürede, Arnavutluk coğrafyasının bulunan 2000 kadar tarihi eseri sergiliyor. Ayrıca ülkede arkeolojik keşif, kazıları yapmaktan sorumludur ve diğer tüm müzelerin ana kurumu olarak faaliyet yapmaktadır.

Bunk’Art

Kabul etmemiz gereken bir gerçek var ki, Arnavutluk çok ilginç bir ülke çünkü ülke 1990 yıllara kadar Avrupa’nın ortasında kominizm ile yönetilmiş ve tamamen dışa kapalı kalmış bir durumdaydı. Bizim gibi Arnavutluk’tan değil de, Kosova, Makedonya, Türkiye gibi yerlerde yaşayan Arnavutlar için bile yakından tanımadığı bir ülke konumundaydı.

Bunker (Sığınaklar)

Komunizm döneminde Tiran dahil olmak üzere, bütün şehirlerde “bunker” adı verilen ve savaş durumlarda sığınak olarak olarak kullanılacak yapılar yapıldı. Ülkede binlerce bunker var ve bunların yıkılması bile büyük bir sorun olarak öne çıkıyor.

İşte bu sığınakları farklı amaçla kullanmak adına “Bunk’Art” adıyla sanat galerisi yapma fikri ortaya çıkmış ve bu ilginç yapılar benzersiz bir şekilde yeniden değerlendirilmiş. Bunk’Art her türlü sanatsal faaliyetler düzenleniyor.

Ethem Bey Camii ve Saat Kulesi “Xhamia e Et’hem Beut – Kulla e Sahatit”

Şehrin tam merkezinde yer alan Ethem Bey Camii ve Saat Kulesi, Arnavutluk’un ve Tiran şehrinin en önemli sembollerinden biridir. 18 yüzyıl döneminde yapımına başlanan cami ve kule, dönemin saygı gören kişilerinden olan Molla Bey tarafından inşaatına başlanmış ve Molla Bey’in vefatından sonra oğlu Ethem bey tarafından bitirilmiştir.

Caminin dış cephesinde yer alan köprü, nehir ve ağaç gibi sanatsal tasvirlerle bezenmiş olması, diğer camilerden farklı kılan en büyük özelliği olarak öne çıkıyor. Yanında yer alan Saat Kulesi ise ise 35 metre yüksekliğinde ve zamanın en yüksek yapısı olarak biliniyor.

Dajti Dağı Milli Parkı

Tiran’ın en büyük özelliklerinden biri de, büyük şehirlerinin kaosundan, gürültüsünden ve enerjisinden kaçmak isteyen çabuk bir şekilde sıyrılmayı sağlayan doğal güzelliklerin yeni başında olması. Tiran’ın hemen yanında ve kısa bir sürede ulaşabilecek bir milli parkı var “Dajti Dağı Milli Parkı”

Dajti Dağı, Tiran’ı doğu tarafından çevreleyen bir konumda ve 1.600 metre yüksekliğinde. İsterseniz yürüyüş yoluyla trekking yaparak gezebilir, taksiyle veya teleferik ile çok kolay ulaşabilirsiniz. Sizleri yukarıda Adriyatik Denizi, Durres Limanı ve daha fazlasını içeren destansı bir manzara ve doğal güzellikleri bulacaksınız. Ayrıca yine milli park içinde Arnavutluk mutfağına ait farklı lezzetleri tadabileceğiniz restoran ve kafelere de uğrayabilirsiniz.

Tiran Büyük Parkı

Tiran Büyük Parkı, Arnavutça adıyla “Parku i Madh i Tiranës” başkent Tiran’da bulunan bir park. 1956 yılında açılan park, kentin güneyinde yer alıyor.

Parkın içerisinde yer alan yapay göl, ağaçlar, farklı türden bitki çeşitliliği, reekreasyon alanları, manzarasıyla, etkinlikleriyle Tiran halkının ve şehri ziyaret edenler için nefes alacakları bir kaçış noktası oluşturuyor.

Tiran Gece Hayatı

Tiran, tiyatrolar, restoranlar ve kulüplerden oluşan canlı gece hayatı ile Arnavutluk’un tartışmasız merkezi konumunda.

Ziyaretçilerine, Arnavut mutfağının yerel lezzetlerini sunan restoranları, hoşça vakit geçireceğiniz kafeleri, çoğu bütün gece açık tavernaları ve kulüpleriyle Arnavut misafirperliğini ziyaretçilerine göstermek istiyor.

Blloku

Özellikle şehrin en önemli eğlence noktası olan ve Yeni Tiran olarak adlandırılan “Blok” Blloku bölgesi; butikleri, dükkanları, restoranları, kafeleri ile şehrin eğelenc merkezi olarak biliniyor.

Tiran’a Nasıl Gidilir?

Arnavutluk, Türk vatandaşlarından vize istemeyen bir ülke, sadece pasaportunuzla ülkeyi kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz. İstanbul’dan direkt olarak Tiran’a Thy ve Pegasus Havayolları ile 1 saat içinde ulaşabilirsiniz.

Arnavut.Com “Seyahat”
“İnciyi Keşfet!”

Benzer Yazılar

Bin Pencereli Şehir “Berat”

Arnavutluk “İnciyi Keşfet”

Arnavutluk Hakkında Genel Bilgiler