Arnavut Ev Baklavası

Baklava (Bakllavë), Türkiye’de olduğu gibi, Arnavut coğrafyasında ve Arnavut’larda önem verilen tatlılardan biridir. Özellikle Türkiye’de yaşayan Arnavutlar için söylemek gerekirse, her bayram sofraların olmazsa olmazlarından biridir. Üstelik sadece bayramlarda değil, özel günlerde, düğünlerde mutlaka yapılır. Düğün demişken, Arnavutların meşhur süslü düğün bohçalarının yanında bile yine gayet özenli süslenmiş bir tepsi baklava görebilirsiniz…Üstelik damadın eve ilk ziyaretinde damada özel baklava bile açılır. 

Hamur konusunun genetik temsilcileri Arnavut hanımları tarafından 40 kat olarak açılan ev baklavamız deyim yerindeyse Gaziantep’li baklava ustalarına taş çıkartır.

Şimdi sizlere Arnavut ev baklavasının tarifini sunuyoruz…

 

MALZEMELER

8 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı zeytın yağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
Alabildiği kadar un
3 adet katı margarin veya tereyağı

Şerbeti:

6 su bardağı su
7 su bardağı seker

HAZIRLANIŞI:

Yumurtalar, süt, yağ, kabartma tozu bir kapta karıştırılır, daha sonra un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar hamuru oluşturulur. Daha sonra hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır.

Ceviz büyüklüğündeki açılan hamurlar nişasta yardımıyla tek tek merdane yardımıyla açılır. Açılan yufkalar tepsiye üst üste sıralanır. Arasına tercih olarak ceviz koyularak cevizli baklava yapılabilir. Bu işlem bittikten sonra baklavayı istege gore kare veya baklava dilimi şeklinde kesilir, üzerıne 3 tane katı yağı veya tereyağı eritilerek baklavaya yedirilir.

Fırının en düşük seviyesinde yaklaşık 2 saat pişirilir. Daha sonra sonra pişirilen baklava birkaç saat soğutulur En son olarak soğuyan baklava üzerine sıcak olarak şerbet yedirilir. Birkaç saat bekledikten afiyetle yenilir.

 

Arnavut.com
“Arnavut Mutfağı”

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği