Palaçinka – Akıtma Krep

Arnavut mutfağında verilen ismiyle palaçinka, Türk mutfağında da akıtma olarak bilinen bir yemek hatta börek çeşididir. Üstelik sadece Arnavut, Türk, Boşnak, Balkan mutfağında değil, tüm dünya mutfaklarında tatlı-tuzlu olmak üzere “krep” adıyla bilinir ve yapılır. Bir nevi tüm kültürlerin ortak yemeğidir. Tabii ki hamur kültürünün daimi temsilcileri Arnavutlar da, palaçinkayı severek yaparlar…

Palaçinka, boza kıvamına getirilen hamurun tavada kızartılmasına dayanır. Malzemeleri ise; un, yumurta, yağ, su, tercihe göre (süt) ve tuzdan oluşur. Aslında biz Arnavutların meşhur fliya böreğinin bir nevi basit olanıdır.

Boza kıvamına getirilen hamur, kızgın yağ sürülen tavaya dökülür ve ortaya hele sıcak sıcak olduğunda muhteşem bir yiyecek ortaya çıkarır.

Palaçinka her ne kadar basit olarak görülse de yapması birazcık zordur. Tavaya dökülen hamurun biraz kızardıktan sonra tersini çevirmek gerekiyor ve en zorlu kısmı burada yatar. Açıkçası hamurun tersine çevirmek biraz beceri istiyor…

Her ne kadar tarifi bu çoğu kişi bilse de, biz yine de “palaçinka” olarak bu tadın inceliklerini vermeye çalışalım… Ama şunu belirtelim ki, un ve su miktarı biraz deneyime dayanıyor. Yani tam kıvamını tutturmak, malzeme miktarından çok deneyime dayanıyor. O yüzden malzeme miktarını kendiniz ayarlamanız gerekiyor. Boza kıvamında bir hamur olması gerekiyor.

Malzemeler (Ortalama 20 adet çıkıyor)

1 kilo un (aslında yeterli miktarda un demek gerekiyor)
2 yumurta
ılık su veya süt
yağ
tuz
Biraz karbonat dökülebilir

Hazırlanışı

Bir kapı içerisine un konulur ve ardından tuzu eğer istenirse karbonatı ve en son yumurta kırılır. Daha sonra ılık olmak üzere yavaş yavaş karıştırılarak suyu veya sütü eklenir. Boza kıvamına getirilinceye kadar karıştırılır. Biraz akışkan olması gerekiyor ve su miktarını buradan ayarlayabilirsiniz.

Pişirme aşamasına gelirsek, yanmaz & yapışmaz bir tava (ki buna dayanan tava görmedik tava sapları iptal:) biraz ısıtıldıktan sonra üzerine yağ konulur. Ardından kepçe yardımıyla hamur tavaya konulur. Biraz piştikten sonra tavayı biraz oynattığınızda, hamur tavada yapışmadan durur ve çevrilmeye hazırdır. Bu aşama bariz en zor tarafıdır. Bilek hareketiyle hamur bir miktar yukarı atılarak ters çevrilir. Bu yüzünü pişirdikten sonra artık palaçinkamız hazır.

Kalabalık aileler için yapımı uzun sürse de çok güzel bir aparatiftir. Arnavutlarda genellikle boş bir şekilde tüketilir ama istenirse arasına peynir, sucuk vs. konulabilir.

Dünyada genellikle tatlı olarak yapılıp arasına çikolata, reçel, marmelat, meyve konularak tüketilir.

Arnavut.com, Arnavut mutfağının da sevilen yemek-böreği palaçinkayı sundu…

Afiyet olsun! Ju boft mire!

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği