Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi İstanbul’da

Liderler konferansı çerçevesinde İstanbul’a gelen Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Prof.Dr. Bamir TOPİ’ye, İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora unvanı verildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi ve Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) tarafından gerçekleştirilen konferansta “Arnavutluk’un Dönüşümü ve Son 20 Yılda Balkanlardaki Uluslararası Gelişmeler” konuluşuldu.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Pamir Topi’yi ağırlayan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın’da konuşmasında Bu davetin iki sebebi olduğunu, Arnavutluk ile Türkiye arasında tarihi ve kültürel değerlerin bulunduğunu, bu değerlerinde ancak eğitimli yeni bir nesil ile devam edebileceğini belirtti.

Aydın, Biz Arnavutluk ile et ve kemik, tırnak ve el gibi bütünleşmiş bir toplumuz. Balkanlarda en çok ilişkide bulunduğumuz ülkelerin başında Arnavutluk gelir ve Cumhurbaşkanımızın akademisyen olması çok önemlidir. Kendileri yapmış olduğumuz davete katılarak bizleri onurlandırdı. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevini kabul ettiler. Cumhurbaşkanımız tecrübelerini bizlerle ve öğrencilerimizle paylaşacaktır.

Arnavutluk ile ilişkilerimizin kökleri 14. ve 15. Yüzyıla dayanmaktadır. Osmanlıda 30 üzerinde Arnavut sadrazam olarak görev yapmıştır. Bunların başında Köprülüler gelmektedir. İlk Türkçe sözlüğümüzün yazarı Şemsettin Sami de Arnavut’tur, Namık Kemal, Fevzi Çakmak Paşa, Arnavut’tur. Soğuk Savaş sonrasında ilişkilerimiz farklı boyuta ulaşmıştır. Arnavutluk savaş sonrası Osmanlı ya bağımsızlık ilan etmemiş, Osmanlı zaten askeri ve ekonomik şartlardan dolayı oraya yönetmekte zorlandığından bağımsızlığını vermiştir. Ekonomi alanında da Balkanlardaki ekonomik ortağımız olan Arnavut ile ilişkilerimizi eğitim alanına da kaydırmış bulunuyoruz. İki üniversitemiz Arnavutlukta ilişiklerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapmaktadır. NATO üyesi olan Arnavutluk AB üyeliği yönünde de başarılı çalışmalar içindedir.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Bamir TOPİ yaptığı konuşmada Aranızda bulunmaktan son derece memnunum ve çok heyecanlıyım. Bu modern üniversiteye daveti hemen kabul ettim. Türkiye-Arnavutluk dostluğu üzerinde konuşmak üzere burada bulunmaktayım. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu dostluk olacaktır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Göndermiş olduğu selamlardan dolayı teşekkür ediyorum.

Cumhurbaşkanlığım dönemim süresinde Türkiye’yi iki defa ziyaret ettim. Kendilerine dostluğumuzun güçlenmesine yönelik katkılardan olayı teşekkür ediyorum, bu ilişkiler stratejik olarak önemlidir. İlk ziyareti unutmayacağım. Cumhurbaşkanımız makamında bize kardeşlik gösterdi. Sayın Abdullah Gül, NATO üyeliği adına bir imza attı, bu konuda kendisine minnettarım. Arnavutluk 20 yıl öncesine kadar dünyadan tecrit olarak yaşamaktaydı. 10 yıl önce bölgemizde savaşlar sona erdi ve savaşta bulunan ülkelerin çoğu NATO’ya üyeydi hatta birkaçı da AB üyesiydi. Bu ülkeler özellikle ekonomik gelişimin bir sembolüdürler. Biz o zaman o dönemde doğmuş nesilleriz bu değişim ve dönüşüm sürecindi yaşadık ve çok zor günler geçirdik. Türkiye ve Türk halkı her zaman Arnavutların zor durumda sığınacağı bir ülke oldu. Bugünkü dostluğumuz sadece politik değil. Türkiye ye gelen her Arnavut kendisini ülkesinde hissetmiştir. Aynı şey Türkler için de geçerlidir. Bu açıklamalar gönülden gelmektedir. Bugün Balkanlarda etnik çatışma yoktur. Balkanlar bugün güçlü bir dönüşüm yoluna girmiştir. Özellikle 2008 yılından bu yana balkanlarda jeopolitik durum değişmiştir. O dönemden bu yana Kosova bağımsız ve özgür bir ülkedir. Çünkü Türkiye Kosova’nın bağımsızlığını sonuna kadar desteklemiştir. Bugün Arnavutluk, 28 NATO üyesinden biridir. AB’ye üye olmak için de çalışmaktayız. Dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencileri, modern felsefe ile iki ülke ve diğer ülkeler arasında barışın garantisi olarak gördüğünü dile getiren Topi, Geleceğin garantisi ilkokuldan başlayarak alınan eğitim felsefesi ile olur. Bizim dünyamızda herkes hukukçu, doktor, ekonomist olamaz. Havaalanında fiziki iş yapan kişi de ülkesine yardımcı olmaktadır. İnşaat alanında da tüm gününü harcayan kişi de çok önemlidir. Türkiye ve Arnavutluk arasındaki olumlu havanın devamını ve Türkiye’yi dost bir ülke olarak gördüğümü söylemek isterim. Tekrar size göstermiş olduğunuz samimiyetten dolayı teşekkür ediyorum diyerek sözlerini tamamladı.

Benzer Yazılar

20 YILA YAKLAŞAN YAYIN HAYATIMIZIN UTANÇ TABLOSU

Mehmet Akif Ersoy’u Rahmetle Anıyoruz.

Nice Güzel Yıllara Arnavut.Com