Mişoriz (Arnavut Pilavı)

Mişoriz – Arnavut Pilavı; Arnavut mutfağının en önemli milli yemeklerinden biridir.

Arnavutçasıyla Mishoriz, Türkçe okunuşuyla Mişoriz; iki kelimenin bir araya gelerek oluşturduğu bir isimdir. Arnavutça’da mish; et , oriz; pirinç demektir ve ikisinin birleşimiyle etli pilav anlamına gelir.

Türkiye’de büryan, kapama gibi adlarla da bilinir.

Mişoriz, Arnavutlarda sadece bir pilav olarak değil bir ana yemektir. Bazen sadece mişoriz yapılarak ana öğün olarak tüketilir.

Misafirlere hazırlanan ziyafetlerde mutlaka yer bulur ve aynı zamanda dini bayram sofralarını olmazsa olmazıdır. Arnavutlar genelde sade pilavı pek sevmezler (Türkiye hariç) daha doğrusu pilav olarak mişorizi tercih ederler diyelim.

Mişoriz bir tepsi pilavıdır ve mutlaka tepside yapılır. Et olarak da dana, kuzu ve tavuk eti tercihe göre kullanılır. Genel malzemelerini; et, pirinç, salça veya kırmızı toz biber, soğan oluşturur ve fırında pişirilir.

Salça veya toz biber konulmadan da yapılabilir.

Bayram Sofralarının Baş Tacı Yemeği “Mişoriz”

Mişoriz, Arnavut mutfağında sadece bir yemek olarak değil neredeyse kültürel bir ögedir. Özellikle Makedonya ve Kosova bölgesinde tam olarak milli bir yemektirr. Misafir çağrıldığında yemeklerle birlikte mutlaka mişoriz yapılmaya çalışılır. Standart bir misafir yemeğidir.

Ve daha da önemlisi bir bayram yemeğidir.

Arnavutlar dini bayramlarda sabah bile olsa mutlaka kallavi bir sofra hazırlarlar. Bu sofrada belli başlı yemekler olur ve bunlardan bir tanesi de mutlaka mişoriz olur. Özellikle bu adet Türkiye’de bugün bile hala bayram sofralarında yapılmaya devam eder.

Arnavutlar bu yazıyı okuduklarında mutlaka derin hatıralara dalacaktır zira mişoriz, büyüklerimizle geçirdiğimiz bayramların tadı gibidir ve bununla hatırlanır.

Puloriz:)

Adı mişoriz fakat bölgesel olarak farklı adlar verildiği de olur. Sosyal medya hesabımızda tanıtını yaptığımızda bir yazımızda yorum olarak “40 yıllık puloriz nasıl mişoriz olur” diye de gülümseten bir eleştiri almıştık:)

Pule, Arnavutçada tavuk demek ve yorumu yapan kişiler büyük bir ihtimal sadece tavuk eti ile yapıldığını gördüğünden o şekilde isimlendirmişler. Bu konuyu ne zaman yazsak hep aklımıza “Puloriz” kelimesi geliyor ve gülümsüyoruz.

Birileri de “Kincmişoriz” diye de diyebilir (Kuzu Eti-Pirinç). Hatta ismi daha da geliştirebiliriz; mishqengjpporizmekripnetepsi:) (kuzuetli soğanlı tuz ilaveli ve tepside pirinç) Peshkoriz (balıklı pirinç. Yok tabii ki, Mişoriz yeterli!

MİŞORİZ YAPILIŞI

Sizlere tavuk etiyle yapılan mişoriz tarifini yayınlıyoruz, isterseniz tavuk eti yerine kuzu veya dana eti kullanabilirsiniz.

MALZEMELER

1 kilo tavuk (kişi sayısına göre eti kendiniz ayarlayabilirsiniz)
3 su bardağı pirinç
1 tane soğan
1 yemek kaşığı salça veya kırmızı toz biber
100 gr. margarin veya tereyağ

HAZIRLANIŞI

Derin bir tencerede tavuklar üzeri bir parmak su geçecek sekilde ocağa alınıp, kaynatılır.

Daha sonra ayrı bir tencerede, ince kıyılan soğanlar margarinle birlikte pembeleşinceye kadar kavrulur ve içine salça veya kırmızı biber katılır. Kavrulan soğanlara pirinçler eklenir ve  tane tane olana kadar kavurma işlemi sürdürülür.

Kavurma işlemi bittikten sonra fırın tepsisine konulur ve üzerine tavukları pişirdiğimiz tavuk suyu eklenir. Fırına sürülür, pirinçler hafif suyunu çektikten sonra üzerine tavuklar dizilir. Üzerleri kızarana kadar pişirme işlemi sürdürülür.

Arnavutcom
“Arnavut Mutfağı Lezzetleri”

Mişoriz Videolu Tarifler

Zehra Sarı ULUÇ tarafından “Tadıyla Tuzuyla” adlı programdan mişoriz tarifi

1 bütün tavuk
500 gr pirinç
1 büyük soğan
Tavuk suyu
150 gr Tereyağ
Tuz
Kırmızı pul biber

“Tadım Tuzum” adlı programdan mişoriz tarifi

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği