Arnavut’un öyküsü

Kartalın Hikayesi, Arnavutluk ve Arnavutların kendine özgü isimlerini nasıl aldığına dair bir arnavut halk hikayesidir.

Bir genç dağlarda avlanmaktadır. O sırada üzerinde uçmakta olan bir kartal yalçın bir kayalık tepesine konar. Kartalın geniş kanatları vardır ve gagasında bir yılan tutmaktadır. Bir süre sonra, kartal yuvasının bulunduğu kayalıktan uçup gider. Genç de ardından onu gördüğü o yalçın kayalığın tepesine doğru tırmanır. Yuvada, bir kartal yavrusu ölü yılanla oynamaktadır. Fakat yılan henüz ölmemiştir! Aniden canlanıp dişlerini gösterir ve ölümcül zehiriyle kartal yavrusunu ısırmaya hazırlanır. Genç çabuk davranıp yayını alır ve okuyla yılanı öldürür. Sonra kartal yavrusunu alır ve evine doğru yola koyulur. Aniden tepesinde kartalın büyük kanatlarının çırpış seslerini duyar.

“Niye yavrumu kaçırıyorsun?” diye bağırır kartal.

“Yavrun artık bana ait çünkü senin öldüremediğin yılandan onu ben kurtardım,” diye cevap verir genç.

“Bana yavrumu geri ver! Ben de sana ödül olarak gözlerimin keskinliğini ve kanatlarımın gücünü vereyim. Yenilmez olacaksın ve benim adımla çağırılacaksın.”

Böylelikle genç, kartal yavrusunu geri verir. Kartal yavrusu büyüdükten sonra, artık bir yetişkin olan ve yayı ve oklarıyla ormandaki birçok vahşi hayvanı, kılıcıyla ülkesinin birçok düşmanını öldüren gencin daima başı üzerinde uçar. Bütün bu kahramanlıkları boyunca gence sadakatle gözcülük ve kılavuzluk eder.

Bu kartal hakkında şaşırtıcı olan iki başlı olmasıdır.

Bu cesur avcının yaptıklarından etkilenen ükle halkı onu kral seçer ve ona arnavutçada Kartalın Oğlu anlamına gelen Shqipëtar adını verir. Onun krallığı da Shqipëria yani Kartalların Ülkesi olarak bilinir olur.

Benzer Yazılar

Şemseddin Sami Bey’in Güzel Sözleri

Arnavut Kültür Sözlüğü – ŞSF

Arnavut Yemekleri – Lezzetleri Listesi