Terhan – Sütlü Arnavut Tarhanası

Terhan, Arnavutça yazılışıyla Tërhan, (tırhan) Sütlü Arnavut tarhanası olarak geçen ve genelde kahvaltılarda aparatif olarak yenilen bir nevi papara yemeğidir. Genelde kışın tüketilir ve yapımı klasik tarhana gibidir.

Tarhanadan temel farkı ise, içeriğinin sadece süt ve undan ibaret olması ve içine ekmek doğranarak tüketilmesi oluşturuyor. Yukarıda dediğimizi gibi, papara olarak da değerlendirebiliriz. Tabii ki çorba olarak da tüketilmesi mümkün.

Yapımı son derece basit, belki bir tarif olarak bile değerlendirmemek gerekir. Ama o basit tarif sizlere cennetin kapılarını açar.

Bu kadar basit malzeme nasıl olur da bu kadar güzel olabilir şaşırırsınız. Biz çok yediğimizden olabilir mi? Yok değil! Bazen çok sevdiğimiz tatlardan sıkılabiliyoruz ama tırhan’dan asla!

Ey güzel Arnavut kadınları, ne güzel bir şey bulmuşsunuz!

Çok basit…

Malzemeler

Bir miktar süt, yine göz kararı un ve tuz. Eğer küçük de olsa bir miktar belirtmek gerekirse yarım bardak süt ve 1-2 bardak un ile deneyebilirsiniz.

Süt ve un karıştırılır, tuz ilavesi yapılır. Ardından isterseniz elinizle ovalayarak ya da en güzeli genişçe bir süzgeçte yine ovalayarak, unun küçük tanelere ayırmanız gerekiyor. Mutfak robotu ile de yapabilirsiniz.

Sütün miktarı çok az olması gerekiyor zira hamur kıvamına gelmemesi gerekir. Ardından bu küçük tanecikleri 1-2 günü gölgede kurutmanız gerekecek. Şart değil tabi, taze olarak da yapabilirsiniz. (Aslında kurutmak şart bir de devamlı eliniz altında olur.

Kurutma işlemi

Bir tepsi veya genişçe bir şeye hazırlanan tarhana tanecikleri konulur. Üzerine (böcek ve sinkeler gelmemesi içinn bir bez konulur.

Üzerine anne tülbendi koyarsanız daha lezzetli olur. Bu tülbent, bir Arnavut annesinin şami’si (Shamije e nonës) olursa tıhan size cennetin kapılarını açar:)

Sonra, 2,3 gün kuruttuğunuz bu tarhanayı 15 günü civarı kullanabilirsiniz. Az bir şekilde yapmak önemlidir, içeriği süt olduğundan problem olabilir ama zaten çok basit olduğu için 15 günde bir yapabilirsiniz. Kışın belki problem olmaz fakat yine de buzdolabında saklarsanız daha iyi olur.

Sütlü Arnavut Tarhanası Hazırlanışı

Sütlü Arnavut tarhanası hazırlanırken yine göz kararı olarak yapılır. Yani yoğunluğunu tercihe göre belirleyebilirsiniz. Hazırladığınız taneciklerden bir miktar alınır, tıpkı bir makarna haşlar gibi 10 dakika kadar pişirilir.

Ardından tabağa istediğiniz miktarda ekmek doğruyorsunuz ve üstüne dilediğiniz miktarda taneleri ile birlikte su ilave ilavesi yapabilirsiniz. Bir nevi çorba, papara gibi düşünün.

Son olarak da tereyağı ve içine kırmızı toz biber ilavesi ile terbiye hazırlayarak yine dilediğiniz miktarda üzerine terbiye olarak gezdirebilirsiniz.

Terhan hazır, afiyet olsun! Ju boftë mirë!

Özellikle çocuklar için yapabileceğiniz çok basit fakat güzel tarif. İnanın çocuklarınız ve de ailenizin büyükleri çok sevecektir!

Arnavut kültürünün Türkiye’de ki en önemli temsilcisi, tariflerimizin kaynağı, Arnavut.com Mutfak ekibimizin şefi Vacide Hanım’ın katkılarıyla…

Falimenderit, Zonja Vacide Llojani

Arnavut.com / Arnavut Mutfağı
Türkiye’nin İlk Arnavut Kültür Medya Platformu

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği