Arnavut Böreğinin Hazırlanışı

Bugüne kadar Arnavut.com’da farklı farklı tariflerle, Arnavut böreklerinin örneklerini hamurundan, malzemelerine kadar aşamalarını gösterdik.

Arnavut böreği ki bazı yerlerde laknur olarak da adlandırılır, genellikle aynı sırayı takip eder. Tabii tümü için söz konusu olmasa da arada çok farklı börekler de var, genel anlamda böreklerin bir yapılışı sırası vardır.

İşte bu amaçla genel bir bilgi olması açısından, hamurundan ve iç malzemelerine kadar Arnavut böreğinin hazırlanışını anlatmak istiyoruz.

Arnavut Böreği Hamurunun Hazırlanışı

Genellikle örneklerimiz 1 tepsi, (55 cm tepsi) veriliyor aşağı yukarı 7-8 kişi için uygundur. Bunun için yaklaşık olarak 500-750 gram un uygundur. Fakat isterseniz 1 kilogram undan da börek yapabilirsiniz. Neredeyse pizza mantığı gibi kalınlık tercihi size kalmış.

İlk olarak un bir kap içerisine alınır tuzu ve ılık suyu eklenir. Varsa tercihe göre mayası eklenir. Genel tabir itibariyle su ve un karışımı, kulak memesi kıvamında hamur elde etmek içindir. Kabın içerisinde iyice yoğrulur ve karışım sağlanır.

Ardından açılacak bölüme aktarılır ve un serperek hamur yaklaşık 10-15 dakika kadar daha yoğrulur. Ve ardından hamur yaklaşık 30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Bu şekilde açılmak üzere hamurunuz hazır olmuş olur…

Arnavut Böreğinin Hazırlanışı

Arnavut böreğinin hazırlanmasında 2 teknik vardır.

Birinci teknikte, hamur 10 parça olmak üzere küçük küçük kesilir ve 5 alt, 5 üst olmak üzere 10 parçaya bölünür.

Ardından 5 kat araları yağlanarak tekrar tepsi boyutuna getirilir. Alt kat ardından diğer 5 kat da araları yağlanarak üst kapak yapılır.

Çiçek Hamur Tekniği

Resimlerde de görüldüğü üzere arnavutcom’da “çiçek hamur” tekniğini kullanıyoruz. Börek hamuru alt ve üst olmak üzere 2’ye bölünür. Genellikle altlık olarak kullanılacak hamur biraz daha kalın bırakılabilir.  Ardından arada un eklenerek hamur tepsi boyutuna getirilir

Tepsi boyutuna getirilen hamurun üstü yağlanarak kenarlarından kesilir. Resimde de görüleceği üzere yapraklarıyla bir çiçek durumuna getirilir. “Arnavut böreği sanattır”…

Daha sonra yapraklar ortada birleştirilerek her katı yağlanmış bir hamur ortaya çıkmış olur. Bu hamur tekrar tepsi boyutuna geldikten sonra tepsiye altlık olarak konur.

İç malzeme olarak ne kullanılacaksa dökülür ve altlık yapıldığı gibi aynı şekilde böreğimizin üstü içinde üst kapak hazırlanır…Ve yanlardan çaprazlama yapılarak kapatılır. (bu tekniği nasıl anlatalım Arnavut hanımlarına has bir beceri:)

En son tekrar üstü yağlanarak böreğimiz pişmek üzere hazırlanmış oluruz…

Sizlere resimlerle biraz da tüm ayrıntıları vererek Arnavut böreğinin hazırlanışını gösterdik. Sizden tek isteğimiz bu böreği Arnavut böreği olarak yapmanız ve bu şekilde ifade etmeniz…

Bu böreğimizin yapımını gerçekleştiren Vacide Hanım’a, Arnavut kültürüne yaptığı katkılardan dolayı çok teşekkür ederiz…Llojan

Afiyet olsun! Ju bofte mire!

Arnavut.com
Arnavut mutfağı”

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği