Arnavut Tatlısı Trileçe

Trileçe, her ne kadar kökleri farklı olsa da (Güney Amerika – Latince 3 süt anlamında “Tres Leches”) Balkanlardan ve Arnavutların lezzetli ellerinden Türkiye’ye giriş yaptığı için “Arnavut Tatlısı” olarak geçiyor.

Trileçe’yi Makedonya ziyaretimiz sırasında tanıdık ve açıkçası bayılmamak elde değildi.

Gerçekten son zamanlarda Türkiye’de popülerliği de gösteriyor ki  çok farklı bir lezzet. Sütlü tatlı, kek, şerbetli tatlı gibi 3 farklı tadı bir arada sunuyor. Diğer meşhur tatlımız Kaymaçina’ya biraz benziyor, sanırım çok fazla sevmemiz bu yüzden .

Orjinal adında yazan 3 süt, keçi,manda ve koyun sütü olarak geçiyor fakat tarifimizde tek süt ile yapacağız

Şimdi sizlere resimlerle Arnavut usulü trileçe’yi sunuyoruz.

Tarifimiz geniş aile yapısı olan Arnavutlar içindir, yani 10-12 kişilik diyebiliriz. Kimsenin tek porsiyonla doymadığını hesaba katarsak vereceğimiz tarif yetecektir.

Malzemeler

Keki İçin: 10 adet yumurta, 10 yemek kaşığı şeker, 10 yemek kaşığı un, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya

Şerbeti için: 1 litre süt, 500 gram süt kreması (hopla markası)

Üzeri için: 6-7 kaşık karamel sos

TRİLEÇENİN HAZIRLANIŞI

İlk olarak 10 yumurtanın akını ve sarısı ayırıyoruz, yumurta aklarını şekeri ilave ederek kar haline gelinceye kadar mikserle çırpıyoruz.

Sonra ayırdığımız yumurta sarılarını karışıma ekleyerek mikserle karıştırmaya devam ediyoruz.

Ardından sırasıyla un, kabartma tozu ve vanilya karışımını tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederek homojen hale getirmeye devam ediyoruz. Yumurta aklarının sönmemesi için aşağıdan yukarı doğru karışıtırıyoruz (1- dakika. Bu şekilde artık Trileçe’mizin kek hamuru  hazırlanmış oluyor.

Daha sonra kek hamurumuzu yağlanmış fırın tepsisine döküp, önceden ısıtılmış 160-180 derecelik fırında 15 – 20 dakika kadar pişiriyoruz. Kekimizin pişip pişmediğini kürdan yardımıyla kolayca anlayabiliriz. Kek piştiğinde batırılan kürdan temiz çıkar. Daha sonra kekimizi oda sıcaklığında soğumaya bırakıyoruz.

Kek soğumaya bırakılırken diğer bir yerden süt ve kremayı birleştirip şerbeti oluşturuyoruz. Daha sonra soğuyan kekin üzerini komple kaplayacak şekilde döküyoruz ve 2 saat bekletiyoruz.

En son olarak karamel sos ilave edip 1 saat kadar dinlendirdikten sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.

Ju boft mire…

Seher Hanım’a tarif için teşekkürler…

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği