İtalya’da ki Arnavutlar Arbereshler

İtalya’da Arnavutların Tarihi

Arnavutlar, güney İtalya’nın tarihinde 500 yıldan fazla yaşamsal bir rol oynamışlardır. 1448 başlangıcında, Napoli kralı Arnavut ordusunun Napoli’de yükselen bir isyanı bastırması için ona yardım etmek üzere general Demetrios Reres’in yardımını temin etti. Yardımlarının karşılığında Napoli kralı Catanzaro adı verilen dağlık bölgede Arnavutlara toprak bağışıyla Arnavut generalin Calabria yöneticisi olduğunu açıkladı.

Bir nesil sonra Napoli kralı bir kez daha Arnavut askerinin yardımına ihtiyaç duydu. Bu sefer, efsanevi Arnavut lider İskender Bey, Fransız destekli bir isyanı sonlandırmak için bölüklerini İtalya’ya sevketti. Yetenekli Arnavut askerler etkili biçimde Napoli’yi korudu ve Apulia’da Taranto’nun doğusundaki toprakla ödüllendirildi. İki ulus arasında daha güçlü bir ittifak şekillendi ve İskender bey, Napoli-Arnavut ordusunun yeni kumandanı oldu.

İskender Bey ve güçlü Arnavut ordusunun başarısı en sonunda nihayete erdi. Akdenizlilerin çoğu gibi Arnavutluk Türklerin işgaline maruz kaldı. Halkının çoğu Venedik’e kaçtı. 1500 lü yıllar boyunca Venedik ve güney İtalya Arnavutlara sığınak oldu. Arnavut göçlerinin yoğunlaştığı bu dönemlerde Calabria, Basilicata, Brindisi ve Sicilya’da birçok Arnavut köyü oluştu. Yeni göçmenler sıklıkla İtalyan orduları tarafından kiralanan askerler olarak iş aldı.

Bu köylerin çoğu güney İtalya’da hala bulunmaktadır. 800 000 in üzerinde Arnavut Tosca adlı bir dili konuşmaktadır. Tosca, İtalya’da farklı bir Arnavutçadır. Başlıca, Arberesh’tir (Arnavutluk yerli dili), ancak ayrıca İtalyan ve Grek izleri taşır. Tosca, İtalya’nın resmi bir dili olmasa da Civita gibi Arnavut-İtalyan köylerindeki evlerde konuşulduğu duyulabilir. Güney İtalya’da konuşulan dört Tosca diyalekti vardır. Bu diyalektler Sicilya Arnavutçası, Calabria Arnavutçası, Merkez Dağ Arnavutçası ve Marino alanı Arnavutçasıdır.

Calabria ve güney İtalya’nın çoğu boyunca, Arnavut gelenekleri birçok yerel festivalleri etkiler. Hasat zamanındaki kutlamalarda vurgulanan mantarlar ve kestaneler Arnavut etkisini simgeler. Bu kutlamaların bazılarında geride bırakılan Arnavut toprağı için nostalji, festival boyunca sunulur.

İtalyada’ki Arnavutların yaşadığı bölğeler ve Arnavutçanın konuşulduğu Arberesh Köy ve Kasaları.
CALABRIA

– Aquaformosa (CS)
– Castroregio (CS)
– Cavallerizzo (CS)
– Cerzeto (CS)
– Civita (CS)
– Eianina (CS)
– Falconara Albanese (CS)
– Farneta (CS)
– Firmo (CS)
– Frascineto (CS)
– Lungro (CS)
– Macchia Albanese (CS)
– Marri (CS)
– Plataci (CS) – San Basile (CS)
– S. Benedetto Ullano (CS)
– S. Caterina Albanese (CS)
– S. Cosmo Albanese (CS)
– S. Demetrio Corone (CS)
– S. Giorgio Albanese (CS)
– San Martino di Finita (CS)
– Santa Sofia d’Epiro (CS)
– Spezzano Albanese (CS)
– Vacarizzo Albanese (CS)
– Caraffa di Catanzaro (CZ)
– Carfizzi (CZ)
– Pallagorio (CZ)
– San Nicola dell’Alto (CZ)
BASILICATA

– Barile (PZ)
– Ginestra (PZ)
– Maschito (PZ)
– S. Costantino Albanese (PZ)
– S. Paolo Albanese (PZ)

SICILIA

– Contessa Entellina (PA)
– Palazzo Adriano (PA)
– Piana degli Albanesi (PA)
– Santa Cristina Gela (PA
MOLISE

– Campomarino (CB)
– Montecilfone (CB)
– Portocannone (CB)
– Ururi (CB)

 

PUGLIA

– Casalvecchio di Puglia (FG)
– Chieuti (FG)
– San Marzano (TA)

CAMPANIA

– Greci (AV)
– Ginestra degli Schiavoni (BN)

ABRUZZO

– Villa badessa (PE)

 

Benzer Yazılar

Şemseddin Sami’ye Göre Arnavutların Kökeni

Pelasglardan İlliryalılara Arnavutlar Kimdir?

Bir Zamanlar Kosova