Bir Zamanlar Kaçanik

Kamusu’l Alam” Evrensel Tarih ve Coğrafya Ansiklopedisi, 1889-1898 yılları arasında Osmanlı Arnavut aydını yazar Sami Bey tarafından yazılan, Türkçe’nin ilk geniş kapsamlı ansiklopedisidir. Ansiklopedi içerisinde Osmanlı imparatorluğu sınırlarında yer alan Arnavut coğrafyasıyla da ilgili bilgiler verilmektedir.

Sami Bey tarafından hazırlanan bu yazıda, Kaçanik şehri hakkında coğrafi bilgiler, demografik yapı ve genel bilgiler veriliyor.

Kaçanik

Kaçanik, Kosova Vilayetinin bir parçası olmakla birlikte Üsküp Sancağına ait bir şehirdir. Üsküp’ün 35 kilometre kuzeybatısındaki bir boğazda yer almaktadır.

Kaçanik şehri, Şar Dağlarını, Karadak Dağlarından (Üsküp Karadağı)ayıran vadinin içinden seyreden Vardar’a akan Lepenc nehri boyunca yer almaktadır. Burası, demiryolu hattının Selanik’ten Mitroviça’ya geçtiği yerdir.

Kaçanik şehrinden eski bir görünüm

Kuzey, Lepenc nehrinin Nerodimka ile birleştiği yerde, aynı adı taşıyan bir köy de var. Burada bir tren istasyonu var ve yakınında bir kale kalıntıları var. Bahsedilen köye uzanan vadi 525 metre yükseklikte ve güney tarafında Vardar’ın ovalarına ve vadisine açılıyor.

Kaynak: “Kamus al-A’lam Evrensel Tarih ve Coğrafya Ansiklopedisi-Sami Frashëri, Vepra 7 (Prishtina: Rilindja 1984). Translated from the Albanian by Robert Elsie

Arnavut.Com
“Bir Zamanlar Arnavutlar”

Benzer Yazılar

Refik Veseli, Moşe Mandil ve Arnavut Yemini

Bir Zamanlar Gjakova (Yakova)

Bir Zamanlar Vushtrria-Vıçıtırın