Bir Zamanlar Vushtrria-Vıçıtırın

Kamusu’l Alam” Evrensel Tarih ve Coğrafya Ansiklopedisi, 1889-1898 yılları arasında Osmanlı Arnavut aydını yazar Sami Bey tarafından yazılan, Türkçe’nin ilk geniş kapsamlı ansiklopedisidir. Ansiklopedi içerisinde Osmanlı imparatorluğu sınırlarında yer alan Arnavut coğrafyasıyla da ilgili bilgiler verilmektedir.

Sami Bey tarafından hazırlanan bu yazıda, Türkiye’de Vıçıtırın Arnavutçada Vushtrria olarak bilinen şehrin coğrafi bilgileri, demografik yapısı ve şehir genel bilgileri veriliyor.

Vushtrria-Vıçıtırın

Vushtrria (Vıçıtırın), Kosova Vilayeti’ndeki Priştine Sancağına (Eyaleti) bağlı bir şehirdir. Priştine’nin 27 kilometre kuzeybatısındaki Kosova ovasında yer almaktadır.

Şehrin merkezinde yaklaşık 4.000 nüfus yaşmaktadır. Şehirde, 14 kadar cami ve ibadethane, 2 medrese, 1 rüşdiye (Ortaöğretim) 1 iptidaye okulu(ilkokul), harap bir kale, Sitnica nehri üzerinde sağlam bir köprü ve yarım saat uzaklıkta bir tren istasyonu bulunmaktadır.

Toprak oldukça verimlidir ve her türlü şeyi yetiştirirler. Elma, armut, erik, şeftali ve diğer meyvelerin yanı sıra karpuz vb. güzel meyve sebzeler yetişir.

Güçlü ağaçlarla kaplı geniş ormanlar vardır. Kışın hava soğuk ama yazın burası çok güzel.

Benzer Yazılar

Refik Veseli, Moşe Mandil ve Arnavut Yemini

Bir Zamanlar Gjakova (Yakova)

Bir Zamanlar Kaçanik