Fliya (Flija)

Fliya, Arnavutça yazılışı ile Flija (fli) Arnavut mutfağının en önemli lezzetlerinden biridir.  Malzemesi az olmakla birlikte yapımı pişirme tekniğine dayalı olduğundan biraz zahmetlidir. Ama özellikle bu tadı bilmeyenler için söylemek gerekirse, bu lezzeti mutlaka tatmalı ve yaşamalısınız.

Fliyanın malzemeleri çok basit, un, su, yağ, yoğurt (kaymak)ve tuz. Ve bunların boza kıvamında (krep hamuru gibi) karıştırılması  ile ana malzemesi oluşuyor.

Fliyaya örneklemek gerekirse tavada yapılan krep’in bir şekilde tepside olanı diyebiliriz. Fliyaya lezzetini veren ise pişirme tekniğidir.

Fliya pişirmek için demir bir saça ihtiyaç var. Saç, ortalama çanak anten boyutlarında olan, demirden bir pişirme malzemesidir. Bir nevi gözleme yapılan saça benzemekle birlikte, gözleme gibi malzemeler üstüne değil, altında pişer. Odun ateşinin üstünde ıstılan saç tepsinin üzerine konulur ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişirir.

 MALZEMELER

Malzemeler tepsinin boyutlarına göre değişeceğinden ortalama olarak verilmiştir.

Hamuru için

2 kilo un
Su
Tuz

Fliyanın hamuru için un, su ve tuz, krep hamuru kıvamında (boza gibi) olacak şekilde karıştırılır. Ve iyi tad elde edebilmek için malzemelerin iyi bir şekilde karıştırılması gerekiyor. Ve bu şekilde hamuru elde etmiş oluyoruz.

Pişirme sırasında yağlamak için

1 adet margarin veya tereyağı
1 su bardağı yağ
2 kaşık yoğurt veya kaymak

Margarin veya tereyağı, 1 su bardağı sıvı yağ, 2 kaşık yoğurt veya kaymak bir kapta karışıtılır. Bu şekilde fliyanın katları arasına süreceğimiz yağımız da hazır.

HAZIRLANIŞI

Fliya odun ateşiyle yapıldığından mutlaka dışarıda, geniş bir alanda pişirilir. Bu bahçenizin bir köşesi olabilir, boş bir alan da olabilir.

Saç, direkt olarak ateşin tam üstüne konulmadığından, ateşten biraz yükseltmek gerekir. Bunun için ateşin kenarına 2-3  adet taş veya tuğla konulabilir. Burada önemli olan demir saçın gerekli sıcaklığı alabilmesidir. İlk olarak odun ateşi hazırlanır ve beli sıcaklığa getirilir. Daha sonra ateşte kül haline gelmiş toz kısımları demir saçın üzerine konulur. Bu saçın sıcaklığını sağlaması ve ısı kaybına uğramaması açısından önemlidir. Artık her şey hazır.

İlk olarak geniş tepsimizin altı yağlanır ve üçgen olacak şekilde arada boşluklar bırakarak hamur tepsiye dizilir. Ve üzerinde kül olan ve ateşte ısınan demir saç, üzerinde bulunan tutma yerinden sopa veya farklı bir malzemeyle ayrı bir yerde bulunan tepsinin üzerine konulur. Bu şekilde ilk katımız hazır olmuş olur ve saç ateşe geri konularak, pişen kısımlar yağlanır ve arada boşluğa hamur dökülür. Tekrar ateşte sıcaklığa ulaşan demir saç üzerine konularak kat kat pişirilmiş olur. Burada önemli nokta pişen tarafların mutlaka yağlanmasıdır. Her seferinde bir kat atarak zorlu bir süreç sonunda tepsi belli bir boyuta ulaştığında fliyamız tamamlanmış olur. Üzerinde lezzetli bir kabuk bağlamasını isterseniz ateşin üzerinde tepsiyi koyarak biraz daha pişirebilirsiniz.

Fliya böreğinin yapılışı videosu

Fliya gerçekten zahmetli, kat kat ayrı pişirilmesi, yağlanması, saçın ateşten alınıp tepsiye taşınması gibi zahmetleri var. Ama lezzetini burada açıklayacak açıkçası kelimeler yok. Eğer Arnavutsanız  bu lezzeti mutlaka tatmışsınızdır ama eğer tatmadıysanız çok şey kaybettiğinize eminiz.

Arnavut.Com, Arnavut mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan Fliyayı sunar. Afiyet olsun.

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği