Patatesli Arnavut Pilavı

Arnavut mutfağında pirinç çokça kullanılan bir malzemedir. Fakat genellikle Türkiye’dekinin aksine sade bir pilav olarak değil, içerisine belli başlı malzemeler konularak yapılır. En azından bazı bölgeler için söyleyebiliriz ki, normal sade pilav pek tercih edilmez. Bir farklı tarafı da, genellikle tepside yapılır. İşte bu yemeklerden biri de patatesli pilavdır. Arnavutça’sı kumpira me oriz…

Patatesli Arnavut pilavı daha önce tanıtmış olduğumuz Domatesli Arnavut Pilavı ile neredeyse aynı şekilde yapılır, fakat malzemesi çok daha azdır. Patates, soğan, salça, istenirse et veya kıyma konularak yapılır.  Eskiden kalan ve büyüklerimiz tarafından sıklıkla yapılan bu yemeğin tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

İlk olarak malzemeler…Unutmadan söyleyelim malzeme miktarıyla, tecrübenize göre oynayabilirsiniz. Burada genel bir bilgi verilmesi amaçlanmaktadır ve istediğiniz yoğunlukta yapabilirsiniz. Tepsi pilavıdır…

Malzemeler (4-5 kişilik)

Yarım kilo patates
1 su bardağı pirinç
1 orta boy soğan
1 kaşık salça
İsteğe bağlı et-kıyma (250 gr-500 gram)
1 çay bardağı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 bardak sıcak su

Hazırlanışı

İlk olarak tepsi pilavı olduğundan bahsedelim fakat malzemeler ilk olarak tencerede pişmeye başlar. Tepsi pilavı olması, Patatesli Arnavut pilavının belki benzer tariflerden ayıran en büyük özelliğidir.

İlk olarak yağ eklenir ve doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar pişirilir. Ardından eğer kıyma veya et konulacaksa konulur, salçası eklenir.

Daha sonra sırasıyla salça, pirinç ve en son küp şeklinde kesilen patatesler eklenir.  Kısa bir not olarak, arada malzemeler her konulduğunda kısa bir süre kavrulur.

Bütün malzemelerin kavrulduğu bir kaç dakikanın ardından malzemeler genişçe bir tepsiye aktarılır. 2 bardak sıcak su ilavesi yapılarak fırına verilir.

Yaklaşık 20 dakikalık pişme süresinin ardından, Patatesli Arnavut pilavı hazır…

Afiyet olsun! Ju bëftë mirë!

Arnavut.com
“Arnavut Mutfağı”

Benzer Yazılar

Tave Dheu- Ciğerli Arnavut Yemeği

Patlıcanlı Arnavut Salatası

Fergese Arnavut Yemeği